vidim, raspisali ste se
citam vas neko vreme i skoro svi pishu pametno
najpre da podelim moje iskustvo
ziveo u malom gradu, koji ima jednu osnovnu i jednu srednju skolu
od malih nogu VOLEO da uci, da razume, nikad bubao (ko rece opstanak, posle 2000 ...)
zvanicno najbolji djak gimnazije
predstavljao opstinu na mnogim takmicenjima (i, ruku na srce, samo jednom presao dalje od okruznog. ustvari i jednom stigao do republickog, ali su onda pocela neka bombardovanja ...)
ucestvovao u mladalackoj radio emisiji, recitalu, folkloru, pohadjao skoro sve vannastavne aktivnosti
imao svoj bend
pomagao u kucnim poslovima
pomagao bratu
itd. itd
u sve ovo ja sam sam i dobrovoljno ulazio, jer sam voleo da znam i da budem bolji
od malena sam bio odgovoran kad je trebalo, ali sam voleo i da se igram sa drustvom
moja generacija je bila bolja od dosta prethodnih (a, cini mi se i poslednja tog tipa)
znao sam da nisam nikakaw wunder kid, i to zato sto sam dosta radio da bih imao ove rezultate
e, sad, da je bilo specijalnih odeljenja za bolje ucenike, ja bih bio tamo, jelte
pravo da vam kazem, gledajuci unazad, ne bih voleo da sam bio.
jedan od mojih najboljih drugova je bio uzasan ucenik
a najbolji drug je bio onako, srednje dobar
sa druge strane, gledam sadashnju decu
i mislim da ukoliko bih morao da budem u skoli gde [bluesman]'ucenik kaze "necu", kad uciteljica kaze da izvade knjige'[/bluesman], onda bih mozda i razmislio
a ovaj primer sa "necu", je i onako, dosta blag
sta sam sve cuo da se radi po skolama...
takodje, nediscipline je bilo i u moje vreme (jao, ispadoh da imam godina kolko i No1), svasta sam slusao od mojih vrsnjaka (samo jedan primer: pishanje za vreme casa mat. u ugao ucionice - tek koliko da uciteljica poludi)
a, da, posto je neko pitao
mogu slobodno reci da sam u osnovnoj i srednjoj imao bar 5 profesora cija su predavanja sa interesovanjem slusali i oni koji su vukli jedinice
------------------------------------------
da li bih bio bolji strucnjak da sam isao u neku bolju skolu (za talente)
moguce
da li bih bio bolji covek da sam tada isao u neku bolju skolu?
ne znam , ne verujem
evo opet se secam BBC filma: 'The hapiness factory'
(btw. i dan danas obozavam da gledam naucno popularne filmove, da citam knjige, da polemisem sa odredjenim krugom prijatelja ..)
dakle, u filmu posecuju jednu srednju skolu, koja nema za cilj da decu nauci koliko riba uhvati japan godisnje, vec da ih nauci da se manje-vise orijentiraju u zivotu i da budu happy.
t.j. ne uce prave i beskonanosti (wtf. drugi razred???), niti istoriju
deca maltene nista ne uce, osim ako im nije interesantno
casovi su ponekad napolju, ucitelji pricaju dok sede na podu okruzeni ucenicima
pitaju direktora skole da li njegovi ucenici dobro prolaze u zivotu
odgovor: 'pa, ako hocete da znate, sigurno je da neki od njih prolaze gore nego sto bi prosli da su isli u normalne skole, ali su zato svi mnogo srecniji'
NIKAKO ne mislim da je ovo pravilan nacin
ali je korak ka pravilnoj skoli
bar za osnovnu
ZASHTO dete sa 8 godina treba da zna koliko prava prolazi kroz 2 tacke!!!
GLUPOSTI!!!
deci u osnovnoj treba najpre objasniti sta je istorija npr
a ne, terati ih da bubaju
(istorija je jedini predmet koji mi se nije dopadao, bas iz tog razloga)
zasto svu decu terati da rade integrale?
evo, nakon nekoliko godina u fakultetu, i josh vise integrala - opet mi ne trebaju
ukoliko dodjem do projekta gde ce mi trebaci puno matematike, uzecu matematicara za konsultanta
u osnovnoj skoli treba zabraniti tesko gradivo
raditi eksperimente, pricati sa decom (a ne diktirati im)
treba vratiti igru u skole
TERATI decu da se socijalizuju, jer danashnja deca ne umeju to sama
uciti ih nekim vrednostima
treba vratiti dodatnu nastavu - i tu raditi sa naprednijom decom
-----------------------------
nista od ovoga ne moze da uspe bez ucesca i roditelja i skole
edit:
da dodam: treba razvijati kreativnost kod dece, jer se na tome ne radi nikako
treba nauciti decu da misle svojom glavom - ko nije imao slucaj da spori oko analize nekog stiha sa profesorom?