Pogledajte određenu poruku
Staro 16. 12. 2006.   #2
zextra
Boris
Grand Master

Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
zextra is on a distinguished roadzextra is on a distinguished road

Koliko puta ste se zapitali, zasto decu ne uce u skolama kako treba da uce, umesto da im samo daju "naucite to i to za sledeci cas" ili sta vec? Zasto ih niko ne nauci kako da brze citaju, pa samim tim brze i savladavaju gradivo?

Na stranu to sto je gradivo preobimno i neprilagodjeno za uzrast dece koja treba da ga savladaju.

Neko ce vrlo lako povezati ovo pitanje sa uvodnim semiranima vezanim za mape uma (Mind Maps, Tony Buzan). Ne zagovaram ja taj sistem (mada nemam nista lose da kazem za njega), samo nekad pomislim da je stvarno prava steta decu dok su mala ne nauciti boljim metodama ucenja od prostog podvlacenja po knjizi, i ponavljanja. Samo zamislite koje su granice decijeg uma i decije maste, pa jos kada primenite to na, recimo, gore pomenuti metod rada (koji se oslanja na i istovremeno podstice kreativnost)...

U osnovnoj sam bio odlican, ali nikad skroz odlican - sredina mi nije dala da padnem ispod nekog razumnog nivoa. Kroz srednju sam se isprovlacio kroz iglene ushi - sredina me nije vukla napred, nego sam uocio koji je minimum koji moram da pruzim, i pratio sam taj minimum... Faks - i tako i tako, ono sto me zanima, ucim vrlo rado, a ono sto me smara, odradim radi reda...

Ono sto je zajednicko za kompletno moje dosadasnje skolovanje je da nam NIKO NIKAD nije rekao JEDNU JEDINU REC o tome kako treba da se uci. Posebno mi je krivo zbog toga sto sam dosao do fakulteta, bez vestine kako da knjigu od 500+ strana naucim za relativno kratko vreme, ali sa razumevanjem. Sve sto sam naucio o tome, preneli su mi roditelji.

U osnovnoj smo, jelte, radili sva slova, pa smo vezbali citanje, ali se nase izucavanje te preko potrebne vestine zavrsilo sa poslednjim latinicnim slovom. Sve ostalo se svelo na onu - ako hoces da bolje citas, moras vise da vezbas.

Da li se nesto promenilo po tom pitanju u poslednje vreme?

Sta neki od vas, koji su roditelji, rade po tom pitanju sa svojom decom? Da li im dajete savete kako da lakse nauce gradivo? Ili se svodi na onaj stari metod da moras "dobro da zagrejes stolicu", i naucices?