Pogledajte određenu poruku
Staro 16. 12. 2006.   #89
robi-bobi
expert
Grand Master

Datum učlanjenja: 05.10.2005
Hvala: 222
958 "Hvala" u 68 poruka
robi-bobi ima spektakularnu aururobi-bobi ima spektakularnu aururobi-bobi ima spektakularnu aururobi-bobi ima spektakularnu aururobi-bobi ima spektakularnu aururobi-bobi ima spektakularnu aururobi-bobi ima spektakularnu aururobi-bobi ima spektakularnu auru
Pošaljite poruku preko Skype™ za robi-bobi

zaboravih i ovo (al sam zaboravan):
to sto je neko slab djak ne znaci da je glup ili slicno
to sto neko nema 5 iz matematike ne znaci da sutra nece biti najbolji teoretski matematicar
to sto neko ....

a, nije stvar samo u oceni, t.j. proceni profesora.

recimo da se neko stvarno ne snalazi sa brojevima, ali zato ume da vizualno predstavi N dimenzija i da radi operaciju u prostoru ( (nije bas dobar primer, ali) steven hawking, npr)

recimo da je neko uzasan u analizi stihova, ali to je mozda zato sto se njegovo misljenje ne poklapa sa nicijim i zato sto ce on osnovati potpuno nov pravac u poeziji

stvar je mnogo kompleksnija

sto se ucenja tice, mogu podeliti kako sam ja ucio

Citat:
Originalno napisao zextra
Neko ce vrlo lako povezati ovo pitanje sa uvodnim semiranima vezanim za mape uma (Mind Maps, Tony Buzan). Ne zagovaram ja taj sistem (mada nemam nista lose da kazem za njega), samo nekad pomislim da je stvarno prava steta decu dok su mala ne nauciti boljim metodama ucenja od prostog podvlacenja po knjizi, i ponavljanja. Samo zamislite koje su granice decijeg uma i decije maste, pa jos kada primenite to na, recimo, gore pomenuti metod rada (koji se oslanja na i istovremeno podstice kreativnost)...
u pocetku jesam mnogo grejao stolicu, kasnije sam valjda istrenirao mozak da popija
zato, pak, vrlo brzo zaboravim sve sto mi ne treba

imali smo kontrolne iz celog gradiva iz istorije za skolsku
ja sam ucio ovako:
gradivo sam znao, ali nisam pamtio godine, imena, gradove ... (i dan danas tesko pamtim imena ljudima i cesto gresim kad spominjem na cijem sam blogu procitao nesta )
dakle, osnova je ta
dalje: citam celo gradivo josh jednom, podvlaceci najvaznije
zatim citam podvuceno
pauza
pokusavam da u glavi sklopim celu pricu
pauza
pregledavam gradivo, posebno tamo gde nisam siguran/ne znam
samoispitivanje
obicno je to dovoljno da imam celo gradivo u glavi bez godina i slicnog
dalje, izvadim sve godine, datume, rodjenja, zenidbe, ratove, gradove ... na poseban list (bez nikakwe dodatne informacije)
gledajuci papir idem LAGANO od godine ka godini, objasnjavajuci samom sebi ZASHTO se to i to desilo bas tada (nekada sam se sluzio trikovima. hint: Taj i taj se opet ozenio, jer mu nakon 3 godine braka zena nije rodila sina. Nije bas najbolji primer, ali je bitno da postoji prica. Najbolje je da se ona proizilazi iz realnog gradiva, npr: taj i taj se ozenio kcerkom vladara susedne te i te drzave, i na taj nacin dobio vise uticaja. To se desilo 3 godina nakon njegove prve zenidbe, koliko je bila i razlika izmedju njegova dva sina. A ta dva njegova sina su se zvali ....... )

3 dana dooobrog ucenja i nema sanse da ne popijete ceo udbenik
naravno, bitan je dobar san, a ne 3 dana i noci ucenja i posle zombi

(to se radi na fakultetu, jelte )

kasnije sam naucio da sam izmislio toplu vodu (yepeee) i da je to poznata tehnika za zapamcivanje slucajnih stvari
(izmislite pricu koja ce vam povezati pojmove), samo sto je meni bilo lakse jer sam vec imao 'dobru pricu', t.j. znao teoriju

sto se knjiga od 500str. tice - zavisi od gradiva (i citaca, naravno)
nazalost, ucio sam takve knjige, t.j. matematiku u njima i gorepomenuta tehnika nije pomogla
treba raditi zaista dugo, shvatiti stvar do srzi i onda nema problema
problem je sto covek ima josh 5 slicnih predmeta pa nema vremena
(a uz to je mladic, pa josh i radi )

opet, podcrtavanje i OBJASHNJAVANJE samom sebi ne izbacujem
naravno moze da se ubaci i pisanje, cesto je bolje jer se teze gubi koncentracija

to be continued ... (moram da idem)
robi-bobi je offline   Odgovorite uz citat