Citat:
Originalno napisao zextra
Koliko puta ste se zapitali, zasto decu ne uce u skolama kako treba da uce, umesto da im samo daju "naucite to i to za sledeci cas" ili sta vec? Zasto ih niko ne nauci kako da brze citaju, pa samim tim brze i savladavaju gradivo?
Da li se nesto promenilo po tom pitanju u poslednje vreme?
|
Trudim se da svako novo gradivo koje predajem povezem sa necim iz svakodnevnice. Skoro smo na casu matematike raspravljali o Ronaldinju, Barseloni.... sve u cilju da ukapiraju vaznost sustine, tj. da znaju da prepoznaju bitnog od nebitnog.
Dok sam upisivivao nastavnu jednicu, nesto su mrmljali o Ronaldinju, i upitam a ko je on? Trazio sam u 3 recenice da mi objasni ko je taj lik. Bilo je interesantno, ali nikako da odgovore ono sto je, pretpostavljam najbitnije za fudbalera, da je igrac brazilske fudbalske reprezntacije....
PREPISIVANJE:
Evo npr., kada "uhvatim" da neko prepisuje, dam savet kako to treba da se radi. Skoro sam provalio osmaka (ali sam ga pustio) da prepisuje od druga ispred sebe.
Kada sam podelio pregledane zadatke, pitao sam ga da li zeli da opravda ocenu koju je dobio? Naravno da nije hteo jer je rad bio za 4, a on zna za 1. Preterao u prepisivanju. Onda sam pred celim odeljenjem objasnio kako sam, kao, zakljucio da je prepisivao i objasnio da takve GRESKE ne prave.
Pored toga sto je preterao u prepisivanju, prepisivao je i identicnim redosledom i raporedom.