Pogledajte određenu poruku
Staro 22. 12. 2006.   #1
oliver78
profesionalac
Professional
 
Avatar oliver78
 
Datum učlanjenja: 03.09.2005
Lokacija: Glogonj, Pančevo
Poruke: 250
Hvala: 2
2 "Hvala" u 2 poruka
oliver78 is on a distinguished road
Pošaljite ICQ poruku za oliver78
Default RCUB na Akademskoj mreži Evrope GÉANT

Dana 6. decembra 2006. godine, sa početkom u 10 časova u Svečanoj sali rektorata, Univerziteta u Beogradu, održana je svečanost povodom priključenja Računarskog centra Univerziteta u Beogradu (RCUB–a) na Akademsku mrežu Evrope (GÉANT) ili kako je to oficijelno u pozivima bilo naznačeno „Inauguracija SEEREN 2 projekta“. Mnogobrojne zvanice su pozdravili:

* Rektor Univerziteta u Beogradu - Prof. dr Dejan Popović i
* Dr Aleksandar Popović – Ministar nauke i zaštitne sredine Republike Srbije.

O podršci EC razvoju elektronskih infrastruktura govorio je Ulf Dahlsten, direktor odeljenja za napredne tehnologije i infrastrukturu Evropske komisije. Prof Vasilis Maglaris, predsednik Asocijacije evropskih akademskih mreža govorio je o evropskoj mreži GANET i viziji širenja u SEE. Yannis Mitosos, SEEREN 2 projekat menadžer, je u svom izlaganju istakao značaj SEEREN 2 projekta ali i mogućnosti za prevazilaženje digitalnog jaza u SEE. Prof. dr Zoran Jovanović (Direktor RCUB-a) je naznačio ulogu SEEREN 2 projekta u AMRES, a o saradnji GRNET-a i AMRES-a nešto više je govorio Direktor Akademske mreže Grčke (GRNET) gospodin Panagiotis Tsanakas. Na kraju o realizaciji prve optičke veze preko granica država SEE govorio je dr Lajos Balint – Direktor Akademske mreže Mađarske.

Na osnovu uspešno ostvarenih rezultata u okviru SEEREN 2 projekta, Akademska mreža Srbije je postala regionalno čvorište i tačka povezivanja ostalih balkanskih, ali i šire gledano južno Evropskih zemalja. Postojanje ovakve moderne mreže i veza velikog kapaciteta će značajno približiti naše naučne radnike i istraživače onima u Evropi i svetu, omogućiće bolju saradnju i lakši pristup naučnim i tehnološkim informacijama i resursima i omogućiće masovnu primenu učenja na daljinu.

Očekuje se da ovo bude značajan faktor za smanjenje digitalnog jaza koji postoji između zemalja jugoistočne Evrope i ostatka Evrope, jer predstavlja prvu kariku u budućoj optičkoj magistrali kroz zemlje jugoistočne Evrope.

http://www.iep.bg.ac.yu/index.php?lng=sr
__________________
http://oliver.glogonj.net
oliver78 je offline   Odgovorite uz citat