Pogledajte određenu poruku
Staro 09. 01. 2007.   #25
gastonr
Poslovni softver BLOG
Certified
 
Avatar gastonr
 
Datum učlanjenja: 20.06.2006
Lokacija: Beograd
Poruke: 67
Hvala: 10
5 "Hvala" u 3 poruka
gastonr is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko MSN za gastonr Pošaljite poruku preko Skype™ za gastonr
Default Operativna dokumenta, evidentiranje, kontni okvir, kontiranje

Citat:
Originalno napisao LiquidBrain
U pitanju je kontiranje. Koja dokumenta se kontiraju, na koji nacin i tako dalje....
hmm... odakle početi odgovor na ovo pitanje. Naravno od početka

Koristiću ovde nekoliko termina, a vezani su za programsko vođenje dokumentacije (neki knjigovodstveni program).

Operativna dokumentacija: dokumentacija koja se kreira (bilo papirno ili kompjuterski) u firmama. Tu spadaju: računi, avansni računi, primljeni računi (ulazne fakture robe, troškova,...), popisi, nivelacije (VP i MP), interna dokumenta (magacinski prenosi, manjkovi, viškovi, i sl.), nalozi blagajni, obračuni zarada (plate, autorski honorari,...), izvodi (dinarski i devizni), komisiona dokumenta, maloprodajni pazari, itd. U zavisnosti od firme mogu se naći razne varijacije ovih dokumenata. Ovde sam naveo najbitnije.

Evidentiranje operativne dokumentacije: Ovo znači unošenje operativnih dokumenata u program. Ovde postoje varijacije u zavisnosti koji knjig. program ili poslovni informacioni sistem se koristi, ali suština je da je ovo prvi korak pre kontiranja i u ovom koraku se podaci ubacuju u program. E sad, neki programi odmah po unosu dokumentacije vrše proveru ispravnosti dokumenta (porezi, da li ima na stanju robe i sl.) i automatski kontiraju, a neki opet čekaju proveru i kontiranje od knjigovođe. Veliki sistemi poputa SAP-a uglavnom odmah vrše privremeno kontiranje i zaključavaju dokumenta (ne možete ih naknadno menjati), dok manji sistemi uglavnom samo sačuvaju dokumenta (sa mogućnošću kasnije izmene) i tek na zadatu komandu knjigovođe vrše kontiranje. A ima i varijanti između naravno.

Kontiranje operativne dokumentacije: Svaki od ovih operativnih dokumenata ima neke stavke (roba, usluge, partner i sl.), i ono što je nama bitno za ovu priču ima finansijsku vrednost. To je vrednost (vrednosti: nabavna cena, prodajna cena, razlika u ceni, zaduženje kupca, porez,...) koja se kontiranjem stavlja na određeni konto u kontnom planu.

E sad...

U prošlom odgovoru smo pomenuli nekakve kartice artikala. Zaključili smo da ih ima različitih i da se one formiraju na osnovu operativne dokumentacije. Kompletna operativna dokumentacija se na kraju određenog perioda (zakonski rok je 5 dana, čini mi se) mora proknjižiti. Proknjižiti dokumenta znači raspodeliti finansijske vrednosti na određene račune (konta) kontnog okvira.

Pojam: Kontni plan ili okvir (nije isto suštinski, ali ajd' sad ) je spisak svih konta (računa) imovine, obaveza, prihoda i rashoda u jednoj firmi, banci ili nekoj drugoj organizaciji. Kontni okvir je propisan zakonom o računovodstvu i u njemu su definisana trocifrena konta. Svaka firma u skladu sa svojim potrebama može otvarati dodatna konta.

Konta su grupisana u klase gde su:
  • 0 su nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva
  • 1 su zalihe
  • 2 kupci i novac
  • 3 kapital
  • 4 dobavljači i ostale obaveze
  • 5 rashodi
  • 6 prihodi
  • 7 konta glavne knjige
  • 8 vanbilansna evidencija
  • 9 pogonski obračun (obračun troškova proizvodnje koja se praktično vodi paralelno sa ostalim klasama samo što imaju cifru 9 ispred)
E sad primer!

Imamo PDV račun za robu za kupca koji iznosi 118 dinara (bez rabata). Ako smo dokument kreirali na računaru i upisali ga on ima sledeće elemente:
/u zagradi su konta na koja bi trebali proknjižiti ove vrednosti/

Vrednost fakture, zaduženje kupca: (F : 2020): 118 din
Prodajnu vrednost robe bez poreza (PV : 1320,6021): 100 din
Nabavnu vrednost robe (NV : 5011): 80 din
Razliku u ceni (RAZ = PV - NV : 1329): 20 din
Porez (POR : 4700): 18 din

Kako se ovakav operativni dokument kontira? Većina modernih knjigovodstvenih programa koristi neku vrstu pravila za knjiženje za svaki od gorepomenutih dokumenata (predefinisani načini raspodele fin. vrednosti na konta) i takvo pravilo bi izgledalo otprilike ovako:

Konto______Opis________________Duguje___Potražuje
2020 Dug kupca po Fak.1.................F
1320 Razduženje magacina po Fak.1 .................PV
1329 Ralika u ceni Fak.1 ..................RAZ
6021 Prihod od prodaje robe Fak.1....................PV
5011 Trošak prodate robe Fak.1 ........NV
4700 Porez po Fak.1 ......................................POR
________________________________________________

Na osnovu ovakvog pravila formira se dokument nalog za knjiženje u kome se na mestima promenljivih F, PV,... nalaze finansijske vrednosti. Nalog za knjiženje uvek mora biti u ravnoteži, tj. dugovna strana mora da bude finansijski jednaka potražnoj, što za sam konto ne mora da važi. Tokom godine se formira veliki broj naloga za knjiženje kojima se "popunjavaju" konta na kojima su proknjižene promene (kupovine, prodaje, prenos sredstava, ulaz i izlaz iz magacina...), da bi se na kraju godine promet na tim kontima sumirao, a stanje preneto u finansijske izveštaje Bilans stanja, Bilans uspeha i Tokova gotovine.

Ovo suštinski znači da se na svaki konto knjiži odgovarajuća finasijska vrednost operativnog dokumenta. Naravno ovo je samo jedan od načina knjiženja. Ovaj isti dokument može se proknjižiti i na drugačiji način, a u zavisnoti od toga kako se vode zalihe (po nabavnoj, prodajnoj ili "preračunatoj nabavnoj vrednosti"). Takođe, konta upotrebljena u ovom primeru mogu varirati u zavisnosti od toga kako smo otvarali konta (četvorocifrena, petocifrena, i sl.).

Glavna knjiga
(the last, but not the least ) je dokument koji sadrži konta sa opisima i sa finasijskim vrednostima na tim kontima.

Ufff... eto toliko za sad.. malo li je
Ako ima nekih nejasnoća ili dodatnih pitanja, pišite pa da otpisujem.

poz,
gastonR
__________________
poslovni softver (dot) net BLOG
gastonr je offline   Odgovorite uz citat