25. 01. 2007.
|
|
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
|
Taj deo na B92 prenosim u celosti:
Citat:
4. Da li se odbijaju troškovi koje imam dok obavljam dodatni posao?
(Pitanje posetioca: Pored plate iz stalnog radnog odnosa imam i dodatni ugovor sa stranom kompanijom iz oblasti izrade softvera. Taj dodatni posao obavljam iz svog stana. Po ugovoru mesečno dobijam 500 eur koji mi se uplaćuje na devizni račun. Na taj način mi je tokom prošle godine uplaćeno 12x500=6.000 eur. Koliki je oporezivi deo od ovako ostvarenog prihoda? Realni troškovi su mi računar, internet, telefon, softver (koji mora biti 100% legalan), kao i literatura i stručno usavršavanje. Po mojoj računici troškovi su mi oko 30%. Da li to znači da mi je oporezivi deo 70% od 6000 eur tj. 4200 eur, ili postoji neki paušalni iznos)
Pitanje nije direktno povezano sa godišnjim porezom na dohodak građana.
Poreski obveznik koji ostvaruje zarade i druge prihode u ili iz druge države, kod diplomatskog ili konzularnog predstavništva strane države, odnosno međunarodne organizacije ili kod predstavnika i službenika takvog predstavništva, odnosno organizacije, dužan je da sam obračuna i uplati porez po odbitku po odredbama Zakona o porezu na dohodak građana, ako porez ne obračuna i ne uplati isplatilac prihoda.
Obavezu obračuna i plaćanja poreza, obveznik poreza ima i u slučaju ako porez po odbitku ne obračuna i ne uplati drugi isplatilac, kao i ako prihod ostvari od lica koje nije obveznik obračunavanja i plaćanja poreza po odbitku.
Obveznik je dužan da sam obračuna i uplati porez i da nadležnom poreskom organu dostavi poresku prijavu o obračunatom i plaćenom porezu najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je primio zaradu ili druge prihode. Nadležnost poreskog organa određuje se prema mestu prebivališta, odnosno boravišta obveznika.
|
|