Pogledajte određenu poruku
Staro 08. 02. 2007.   #1
mungos
Knowledge base
Wrote a book
 
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Poruke: 1.123
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
mungos is on a distinguished roadmungos is on a distinguished roadmungos is on a distinguished roadmungos is on a distinguished road
Default Organizacija tima: fizički vs virtuelni prostor

Skoro sam na ovu temu pričao sa McKrakenom i Bocciom, pa mislim da bi bilo zanimljivo ovdje načeti diskusiju. Dakle, kad radite na proizvodima koje razvijate i uslugama koje pružate, sa aspekta organizacije tima u kojem radite, koji vam više model organizacija odgovora:

1. Fizički prostor, kad je tim koji razvija proizvod ili pruža uslugu zajedno smješten u istom ofisu. Volite da su vaši ljudi na par metara od vas. Sad ovaj model može podrazumijevati da je vaš core development zajedno, dok su recimo menadžment firme, prodaja i marketing miljama daleko.

2. Virtuelni prostor. Članovi tima rade na različitim lokacijama, kako kome odgovara. Viđate se online i čitavu timsku komunikaciju zavšravate kroz Gmail, Skype, aC, itd. Viđate seb naživo jednom ili dvaput mjesečno (godišnje), ili još rjeđe, ili nikad.

3. Hibridni modeli koji kombinuju oba ova pristupa na način na koji to vama odgovara.

Nadam se da sam objasnio šta me zanima, podjela je onako sirova čisto da se načne tema. Sad pričo sam sa različitim ljudima o ovome, takođe prateći razvoj nekih američkih kompanija, postoje brojni primjeri koji su uspjeli, ali i propali, radeći po sva tri modela. Sad da li to invidualno zavisi od članova tima i product managera, ili ne, ajde da zalomimo u diskusiji...
mungos je offline   Odgovorite uz citat