Pogledajte određenu poruku
Staro 15. 02. 2007.   #24
gastonr
Poslovni softver BLOG
Certified
 
Avatar gastonr
 
Datum učlanjenja: 20.06.2006
Lokacija: Beograd
Poruke: 67
Hvala: 10
5 "Hvala" u 3 poruka
gastonr is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko MSN za gastonr Pošaljite poruku preko Skype™ za gastonr
Default

Citat:
Originalno napisao mungos
kad radite na proizvodima koje razvijate i uslugama koje pružate, sa aspekta organizacije tima u kojem radite, koji vam više model organizacija odgovora:
Moje iskustvo definitvno govori u prilog opciji 1. ili 3. S tim da je u slučaju 3. okupljanje neophodno bar 2 puta nedeljno.
Iz ličnog iskustva mislim da je u celoj priči najbitnije ko vodi tim/projekat. Ne mora to da bude samo jedna osoba.

Dobar lider (project manager, kako god...) je neophodan uvek i u svakoj situaciji. Dobar lider je pre svega motivator i inicijator akcija. Bilo da se radi ili pravi pauza ili šta god. Dobar lider diktira tempo, oseća kako ljudi "dišu" i prilagođava i sebe i tim za maksimalni efekat.

Radio sam po sva tri modela (i kao običan radnik u početku, i kao lider kasnije) i ono što je sve pokretalo je sam lider. Ako vođa tima nije u fazonu da "gruva" sa svojim timom ili ako ne voli to što treba da radi, ništa od projekta.

Modeli 1. i 3. su sa te strane dobri jer praktično (fizički) možeš da osetiš energiju koju lider širi oko sebe. Naravno nije svako ko se predstavlja kao lider i dobar lider, jasno, ali da ne ulazim sad u osobine dobrog lidera

Pomenuo bih samo jednu stvar u vezi sa liderstvom koju je Etsko Schuitema (autor knjige "Leadership: The Care and Growth Model" i moj, ajd' da kažem, mentor sa univerziteta u Kembridžu) voleo da kaže u vezi liderstva (parafraziram): Dobar lider pre svega mora da bude iskren prema sebi i svom timu. A biti iskren i biti fin su dve potpuno različite stvari.

poz,
GR
__________________
poslovni softver (dot) net BLOG
gastonr je offline   Odgovorite uz citat