Pogledajte određenu poruku
Staro 16. 02. 2007.   #181
valeksic
Vladimir Aleksić
Certified
 
Datum učlanjenja: 10.07.2006
Poruke: 93
Hvala: 0
13 "Hvala" u 11 poruka
valeksic is on a distinguished road
Default

16.02.2007. Izvor: Beta

Skupština Registra nacionalnih internet domena Srbije

Prva redovna skupština Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) održaće se sutra u Beogradu i na njoj će biti izabran prvi stalni Upravni odbor čiji glavni zadatak je formalizovanje odnosa Registra sa državom.

Kako je agenciji Beta danas rekao član Upravnog odbora RNIDS-a Slobodan Marković, zadatak Upravnog odbora biće da sprovede proces ukidanja .yu domena i uspostavi domen .rs, u skladu sa međunarodnom organizacijom ICANN/IANA. Ta organizacija je jedina u svetu nadležna za preregistraciju domena.

Prema rečima Markovića, zadatak Upravnog odbora biće i stvaranje svih organizacionih i tehničkih uslova za liberalizaciju režima registracije domena tako da svi građani i firme mogu da registruju neograničeni broj domena. Takođe, zadatak je i sprovođenje tranzicije sa .yu na .rs domene.

Učesnici Skupštine RNIDS biće organizacije-članovi RNIDS koji će jedini imati pravo glasa ali i svi ostali ostali zainteresovani, ukljucujuci i novinare.
Status članova Skupštine dobilo je 17 osnivača Registra.

Registar nacionalnog internet domena Srbije je stručna, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja upravlja Top level Internet domenom Srbije.

Marković podseća da Registar planira potpisivanje ugovora s nadležnim državnim institucijama i međunarodnom organizacijom zaduženom za dodelu domena IANA kako bi preuzeo administriranje Top Level domenom.

On ističe da se najpre, u pregovorima, moraju definisati uslovi i odnosi da bi nakon toga bio potpisan neki dokument i naglašava da bitan faktor u tom procesu može biti i brzina formiranje nove Vlade Srbije.

"Što se tiče IANA/ICANN-a, proces pregovaranja sa njima će sigurno trajati narednih nekoliko meseci i neće biti uspešno okončan sve dok RNIDS ne bude regulisao odnos sa državom, sa jedne strane, i stvorio organizacione i tehničke uslove za pouzdan rad registra domena, sa druge strane", kazao je Marković.

Treba obezbediti tehničke uslove za rad Registra, što podrazumeva novčana sredstava, prostorije i zaposlene za njegovo funkcionisanje.

Trenutno u Srbiji Internet domen mogu besplatno registrovati isključivo pravna lica i organizacije. Izvesno je da će registracija domena biti omogućena i fizičkim licima, ali će njihovu cenu propisati Registar.

Marković ističe da će fizička lica moći da registruju domen kada RNIDS završi pregovore sa državom, ICANN-om, kada zaposli ljude i instalira tehničke kapacitete. On je ocenio da bi sve to moglo da se dogodi najranije sredinom godine.
valeksic je offline   Odgovorite uz citat