Pogledajte određenu poruku
Staro 24. 02. 2007.   #12
zextra
Boris
Grand Master
 
Avatar zextra
 
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 775
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
zextra is on a distinguished roadzextra is on a distinguished road
Default

@bluesman: Nevezano za platformu, hejteri su vrlo uporni, cak i kada su im tvrdnje neosnovane Samo mi je zao sto si protumacio moje postove kao "hejterske" Daleko od toga da ja ne koristim Windows. Samo ga koristim za ono za sta ja smatram da je najbolji - multimedija i zabava.

By the way, zar ti nikad ne prokomentarises posle par sati zezanja oko neke gluposti nesto nalik na "ooo hvala Bogu"? I to mu dodje kao neka neformalna komunikacija sa racunarom Samo sam se saziveo sa "programerom" - zahvaljuje se racunaru sto je konacno razumeo komandu kako treba (...whatever the reason is)

---

Niti je poenta u tome da treba da se programira pomocu voice recognition-a, niti je poenta da se lome Vista CD-ovi.

Off Topic: Apropo drugog klipa - gledao sam jos jedan video gde covek pokazuje kako je kupio Vistu koja "podrzava" 64-bit CPU (sto je pisalo u system requirements na kutiji), da bi na kraju ustanovio (citanjem sitno pisanog teksta na dnu kutije) da je ta Vista samo za 32-bit CPU (uzgred, ispisano velikim slovima i na DVD-u unutar kutije), a onu za njegov hardware mora posebno da dokupi. Mozda sam trebao da postujem oba videa odmah, da bude jasno na sta sam aludirao... Dakle to nema veze sa temom prepoznavanja govora.


MS proizvodi su daleko najrasprostranjeniji na desktop racunarima. Ukratko - sustina mog stava je da svaki do sada napisani komad software-a ima odgovarajucu primenu, a Windows i prateci software su za veliku vecinu desktop racunara prvi i poslednji izbor.

Samo jednu stvar sam zeleo da istaknem - MS propagira kako imaju extra speech recognition engine u novom OS-u; bas isti taj engine koji je na zvanicnoj prezentaciji podbacio (naime, zbog "ambijentalnog suma")... Nije problem u tome sto nije savrsen - vreme je faktor koji ih deli od VRLO kvalitetnog resenja na tom polju.

Jako mi je drago da se neko trudi u pravcu napretka interfejsa buducnosti - kako u pravcu prepoznavanju govora tako i pravcu MRI-a (Jel' neko od vas naleteo na definiciju MRI - Mind Reading Interface, koji je jednim delom implementiran u Visti u vidu dll biblioteka?). Samo bih mnogo vise cenio MS kada bi bili javno realni po pitanju dokle su stigli sa razvojem datih tehnologija.

...

Mozda je ovo sto se cuje u prvom snimku mumlanje, ali bas kao sto vi i ja razumemo sta taj covek govori, tako bi trebao da ga razume i racunar. Sta bi bilo da je snimatelj bio iz Teksasa? (Zamislite situaciju kada MS izda lokalizovane verzije Viste, i neki od Vista korisnika iz juzne Srbije pokusa da diktira racunaru, uz lokalni akcenat. Bas da vidim taj OS koji ce da ga razume. A da li bi ti korisnici trebali da uce drugi akcenat maternjeg jezika, samo da bi mogli da diktiraju nekom programu? Sumnjam.) Razvoj na polju diskretnih sistema za prepoznavanje govora je vrlo spor i pun prepreka, i dok se ne dodje do neke faze koja ce omoguciti ravnopravno prepoznavanje, recimo, kako Britanskog, tako i svih drugih poznatih akcenata engleskog jezika, ne mozemo da pricamo o prepoznavanju govora na nacin na koji se sada prica.

Verujem da mnogi imaju suprotno misljenje; da sumiram misao - ne kazem da je sranje ovo sto su oni do sada napravili, samo da je potrebno jos rada i truda.

Do tada ce prvi klip ostati samo kao primer kako korisnik moze da se igra gluvih telefona sa novom Vistom.

Uostalom, zasto ne mozete da pogledate oba klipa kao izvor humora, kao sto recimo citate "crnjake" u dnevnim novinama i nalazite da su kako smesni, tako i tuzni bas zato jer su istiniti? Malo humora nikom ne skodi...
__________________
"It’s important to have goals when you pet. Otherwise you’re just rubbing another mammal for no reason." - Scott Adams
zextra je offline   Odgovorite uz citat