Flex kao tehnologija...
Pre neki dan je neko od activeCollab korisnika preložio Flex kao moguću platformu za client deo aplikacije (nakon što se povela diskusija o tome da li bi JS trebao biti requirement, kompatibilnosti, accessibilityju i sličnim stvarčicama). Pošto sam o njemu samo slušao ranije, ali se nisam igrao sa njim hteo sam da vidim o čemu se radi.
Moram priznati da sam (na prvi pogled) i više nego impresioniran. IDE nudi desktop like način razvoja, gotovo sve je konfigurabilno (koristi se XML za definisanje layouta i CSS za stilizovanje) i sigurni ste da će nešto što napravite u njemu raditi na svim platfromama, uvek isto. Dostupne kontrole nude većinu potrebnih funkcija (date pickeri, rich editory itd), a verujem da je razvoj custom kontrola isto jednostavan.
Naravno, cela priča ima i niz mana. Ima smisla samo za aplikacije, rendering engine unutar rendering enginea nije baš pametan izbor, 65% za Flash Player 9 (koji je requirement) i nije baš zavidan procenat (FP 8 ima rasprostranjenost od oko 95%), ograničeni ste na viewport (valjda?) itd.
Da li se neko bavio ovim? Interesuju me utisci...
|