poz,
da ne bude zabune, NA SVAKI PRILIV IZ INOSTRANSTVA SE PLAĆA POREZ.
Drugo je pitanje da li poreska uprava ima interesa, u stvari da li će inspektori imati vremena da proveravaju baš svaki priliv na svakom računu fizičkog lica. U svakom slučaju obaveza je onog ko primi neki prihod iz inostranstva da ga sam i prijavi. Ako ne podnese poresku prijavu (PP OPO) a nekad kasnije mu se taj prihod pojavi u nekim papirima koje podnosi poreskoj upravi onda takva varijanta nije preporučljiva. Isto tako u slučaju da je taj priliv redovan, recimo stiže svaki mesec bar jednom, neko će to sigurno primetiti u poreskoj upravi, odnosno banci koja ce u jednom momentu to prijaviti poreskoj upravi a naročito ako se ti prilivi približe cifri 2 mil. dinara. Ako se radi o jednoj uplati u nekom dužem vremanskom periodu onda je moguće da će se neko provući.
Što se tiče freelancing-a, jedan od mojih poznanika je freelance novinar iz Nemačke i tekstove objavljuje u 4 nemačke novine. Piše ovde, a honorar dobija u Nemačkoj i taj prihod uredno prijavljuje našoj poreskoj upravi. Plaća porez onako kako sam opisao u prethodnom postu - 20%.
|