Pogledajte određenu poruku
Staro 04. 05. 2007.   #64
raindog
profesionalac
Qualified
 
Datum učlanjenja: 23.04.2007
Poruke: 151
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
raindog is on a distinguished road
Default

evo sta je knjigovodja imao da kaze:
na prilive od pravnog lica iz inostranstva fizickom (kako god da stigle pare pa i preko Western Uniona):
Citat:
U slucaju uplate firme to se tretira kao zarada pa obracun ide na sledeci nacin :
ako je neto iznos 10.000,00 din
bruto se dobija kad se taj iznos pomnozi sa 1.5060241 i dobije se Bruto.

Od tog bruta se oduzima 20% normiranih troskova i na ostatak se racuna 20% poreza na dohodak.

Sve se to unosi u obrazac PPOD-4 i predaje Poreskoj upravi na barkodiranje.
za pocetak bi bio samo jedan radnik i to ja. ovim bi da postignem da legalizujem primanje plata za poslove koje bih obavlja preko interneta.
Najvise me interesuje
1 kolike su mesecne dazbine za ovu delatnost (znaci sve ukupno i sto se tice placanja socialnog zdravsteno, dazbina za delatnost, njigovodstvenih usluga itd)
Citat:
Visina dažbina se određuje parametrima kojima niko od nas nema pristupa, jer je to delatnost Poreske uprave. Koliko smo do sada uspeli utvrditi, pravila skoro da i nema već ide od slučaja do slučaja. Neko plaća 7 a neko i 15.000 mesečno za poreze i doprinose. Tako da se možete naći u tom. Srodna firma koju vodimo ima oko 7500.00 din mesečno davanja. Što se tiče vaše školske spreme, njen uticaj na visinu dažbina je minoran i sasvim zanemariv. Primer... softveraš sa visokom spremom plaća 7500.00 u Novom Sadu... Limar sa osnovnom školom iz Kaća plaća 14000 din mesečno... ako u ovome nadješ pravilnost ili logiku, molim te javi mi jer je ja nikako ne nalazim )))
2 posto sam cuo razne price... koliko je jednostavno ostatak para podici sa racuna, neki tvrde da bez nekog posebnog pravdanja se moze podici novac dokle god sam pausalac a drugi da se sve treba pravdati i platiti porez na to.

Citat:
Dokle god ste paušalac, diyanje novca sa računa ne zahteva nikakav dokument pošto vi porez plaćate radili ne radili. Jedini problem je dnevni limit nekih banaka za podizanje novca, ali on je najmanje 100.000 dnevno, koliko ja znam.
raindog je offline   Odgovorite uz citat