Pogledajte određenu poruku
Staro 14. 05. 2007.   #14
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

Softverski patenti ne traju večno, već, čini mi se, 10 ili 15 godina, tako nešto.

Druga stvar, ako neko uloži pare i vreme, zašto bi drugom bilo dozvoljeno da samo kopira? Stavite se u situaciju vas samih - bilo šta da uradite, velika kompanija očas posla to može da kopira. Ako imate patent, možete to debelo da im naplatite. Prošle godine je jedna mala kompanija od ovde lokalnog prozvođača, Research In Motion (RIM; proizvođač Blackberry uređaja) na ime patenata "dobila" oko 500 M USD, sudskim putem. Da nije bilo patenata, ne bi dobili ništa, a ko kaže da RIM nije direktno kopirao njihov rad? Microsoft je Eolas-u, kompaniji od 2 čoveka, dužan da isplati slučnu sumu, koliko se sećam. Znači, nije to ni tako loše uvek, sa tim patentima.

Ljudi koji su razvili MP3, tj. institut, na ime patenta takođe lepo zarađuje kroz licence. Da li je to loše i nezasluženo? Oni su uspeli lepo da zarade na osnovu svog izuma, a da nema te pravne zaštite, šta bi dobili? Ništa. A i taj patent ne traje večno.

Na kraju, Microsoft je poslednjih par godina platio na ime patenata nekoliko milijardi dolara odštete. Ništa nije čudno da i oni nekog tuže, pogotovo OSS. Čudi me da to već nisu uradili, mnogo pre.

Doduše, softverski patenti ne vrede u EU, koliko mi se čini, tako da.. Ne znam kakva je situacija sa zakonima na nivou zemalja članica, da li to regulišu same ili mora biti u skladu, itd. Biće interesantno, u svakom slučaju (ako MS zaista nekog i tuži)
__________________
Commercial-Free !!!

Poslednja izmena od degojs : 14. 05. 2007. u 15:08.
degojs je offline   Odgovorite uz citat