Pogledajte određenu poruku
Staro 15. 05. 2007.   #8
Dragan Varagić
Moderator
Master
 
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 631
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
Dragan Varagić će postati "faca" uskoro
Default

Šta god da ko kaže ili savetuje, ovakve stvari se mogu proveriti, naročito u našim uslovima gde Web nije toliko razvijen, a veliki broj najposećenijih sajtova nema dovoljno optimizovane stranice za pretraživače, uključujući i HTML optimizaciju.

Npr. http://www.google.com/search?q=delta+investicioni+fond

Prema logici, posećeniji sajtovi i oni koji imaju bolji Google PR, a naročito oni sajtovi koji se bave istom tematikom (u ovom slučaju business vesti), trebalo bi da su bolje pozicionirani od onih koji imaju slabiji Google PR. Ovakvih primera ima dosta u Srbiji (pogledajte samo nekoliko tekstova na mom blogu o ovoj temi).

Drugim rečima, postoje generalno posmatrano tri osnovne komponente dobrog pozicioniranja Web sajta na pretraživačima:

1. HTML kod koji je optimizovan prema zahtevima pretraživača (pogledati Webmaster sekciju na Google-u), što je najjednostavnije ostvariti proverom na w3.org.

Na ovaj način se najjednostavnije stiče prednost u oblastima gde većina Web sajtova nema tehnički dobro optimizovane sajtove.

2. Optimizacija samog teksta, korišćenjem ključnih fraza (ono što stvarno kucaju korisnici pretraživača). Ovo se može pronaći preko različitih keyword tool-ova (pogledati Google varijantu).

Problem kod ove optimizacije je što o njoj uglavnom razmišljaju oni koji ne znaju da pišu tekstove, pa tada "pre-optimizuju" tekst koji postaje nečitljiv za korisnika, a kvalitetan tekst je osnova kvalitetnog sadržaja na sajtu.

3. Što veći broj kvalitetnih linkova sa drugih sajtova (ovo pedstavlja osnovu Google PR-a). Što je sajt relevantniji (linkuju ga kvalitetni izvori), za veći broj različitih ključnih fraza imaće dobar rejting.

Znači, optimizacija HTML-a utiče 1/3 na rejting sajta na pretraživačima, a u Srbiji i mnogo više.
Dragan Varagić je offline   Odgovorite uz citat