Tema: IT u Srbiji
Pogledajte određenu poruku
Staro 09. 12. 2005.   #4
Dragan Varagić
Moderator
Master
 
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 631
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
Dragan Varagić će postati "faca" uskoro
Default

Slažem se sa Goranom u potpunosti da ovde postoje mnogo bitniji problemi od infrastrukture, brige države, monopola Telekoma (iako oni evidentno postoje) i sličnih mediokritetskih odgovora na pitanje stanja u ovoj državi.

Po meni najveći problemi u ovoj državi su:

1. Veoma mali broj osoba koje se bave IT-om a da znaju da objasne primenu različitih hardverskih i softverskih rešenja nekome ko se u to ne razume (odgovor na klasična pitanja: šta će to meni, šta je bolje u ovom rešenju i koliko to košta)

Primer: Na nedavnoj dodeli nagrada DIS-a jedna osoba je predstavljala svoje rešenje iz oblasti document managementa. Tamo je između ostalih bio i direktor Metalca, tj. potencijalni klijent koji ima potrebe, a i para da kupi takvo rešenje. Čovek je predstavljao rešenje preko opisa dot net platforme, upotrebljenih dll-ova, internih naziva delova programa (na engleskom jeziku, i sl.)

2. Problematično mali broj osoba iz IT-a koji znaju da rade u timovima.

3. Problematično mali broj osoba koje znaju da upravljaju timovima iz red. br. 2.

Što se tiče mog zalaganja, nadam se da ću do kraja godine biti u situaciji da objavim lepe vesti o načinima kako i da se dođe do adekvatnih znanja koje sam spomenuo.
Dragan Varagić je offline   Odgovorite uz citat