Citat:
Originalno napisao dinke
Zar nismo vec imali javnu raspravu o tome na es-u ili je to bilo nesto drugo? Nemoj da me shvatis pogresno, izuzetno postujem tvoj rad oko ovoga, ali sticem utisak da se cela stvar previse zakomplikovala, pitam se da li je to moglo ikako jednostavnije. Ovako kako je najavljeno, realno je ocekivati da i 2009 godinu docekamo sa .co.yu domenima. 
|
Na ES-u je već išla rasprava o pravilniku za registraciju .rs domena, ali ostali dokumenti (arbitraža, ovlašćeni registri, tranzicija), koji su podjednako važni, nikada nisu bili na raspravi.
Mislim da je vrlo važno da svi dobiju mogućnost da se upoznaju sa novim pravilima, kao i da iznesu svoje predloge i sugestije pre nego što ona stupe na snagu. Takođe, potrebno je da se uspostavi novi sistem registracije, što podrazumeva instalaciju+testiranje novog softvera+hardvera i potpisivanje ugovora sa ovlašćenim registrima. Naravno, sve ovo može da počne tek pošto nam ICANN zvanično dodeli .rs domen, jer bismo bez toga samo pravili račun bez krčmara. :-)
Delegacija .rs domena od strane ICANN predstavlja ključni milestone i mislim da će se posle toga stvari odvijati mnogo brže. Ako ti je za utehu, prosečni period koji prođe od odobravanja do puštanja u rad nekog top-level domena iznosi u proseku oko godinu-godinu ipo dana ...nekada i duže (pogledaj recimo najsvežije primere kao što su .eu, .mobi, .asia itd). Ja ne verujem da će ovo biti slučaj sa nama, jer je dosta stvari do sada već pripremljeno. Zato sam siguran da registracija .yu domena neće potrajati još dugo.
BTW, svi .yu domeni koji budu registrovani do početka slobodne registracije .rs domena nastaviće da funkcionišu još koju godinu, posle čega će biti brisani, ali će registracija novih .yu domena prestati početkom slobodne registracije .rs domena.
Pozdrav,
Sloba