Pogledajte određenu poruku
Staro 05. 09. 2007.   #32
Dragan Varagić
Moderator
Master
 
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 631
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
Dragan Varagić će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
Originalno napisao Dejan Bizinger Pogledajte poruku
... ali je jos vise interesantnije da je jedan sajt u domacim uslovima dobio 5 cifara u eurima a Alexa rang je nesto manji od 10 milionitog mesta i jos bitnije uopste nema Google PR. Ali, sigurno postoji razlog zasto je sajt dobio te pare. Izgleda sajt ima vrlo malu posetu ali je dobro sto ima pretplatnicki servis i ako 100 klijenata placa 5000 dinara godisnje za informacije na sajtu onda se i moze razumeti cena od 5 cifara. Postoje nekoliko servisa u Srbija koji su zasnovani na prodaji kvalitetnog znanja i informacija, nemaju veliku posetu ali rade dobro i imaju puno potencijala. Mene trenutno najvise odusevljava jedan servis u Srbiji necu da pominjem ovde, taj servis ima malu ali jako strucnu ciljnu grupu, izgradjen je fin biznis na tome i ima mnogo potencijala. Mislim da je jedna od buducnosti srpskog Interneta nudjenje kvalitetnog premium sadrzaja.
Ovo i jeste suština priče. Na predavanjima na osnovnim i spec studijama obavezno posle poznatih (tzv. super) primera (digg, amazon, google...) obavezno pomenem primer sajta www.metalflex-product.co.yu, zbog izuzetno uske ciljne grupe i jednostavnosti. Ova firma ima veliku korist od Weba, ali kakve veze ima Alexa, Google PR... To je priča za one koji vijaju veliku posećenost i obično u osnovi obično imaju advertising model...

Priča oko sajta Nataše Šovljanski je inače krajnje interesantna i nadasve poučna. To je moj prvi posao u kojem sam uzeo više para za konsalting nego što je potrošeno za izradu sajta (call me stupid, ali eto koliko je potrebno da developeri kukaju što uzimaju malo para). Jednostavno je rekla da nema dovoljno para, ali da joj treba konsalting i pitala da li to može. I eto Joomla rešenje Naravno, kasnije kroz održavanje je ipak uzeto mnogo više para za sajt...

Za mene je saznala preko neke TV emisije gde sam gostovao, a ne preko Weba! Inače ona je jedina osoba koja me je stvarno poslušala za pravljenje sadržaja, i za tri meseca napisala je preko 100 tekstova (korisni "alati" - šabloni, saveti, objašnjenja zakona - tj. sadržaj koji je operativno potreban ljudima iz HR-a)!

Deo klijenata je došao na osnovu pisanja u E magazinu, samo nekoliko njih je došlo preko Weba, a većina (pogađate) - direktnom prodajom! Preko 80 odsto pretplatnika je obnovio pretplatu, što govori o kvalitetu servisa.

Inače, Infostud je bio jedan od prvih pretplatnika na servis, a ono što su kupili nisu ni klijenti, ni posećenost - nego SADRŽAJ.
Dragan Varagić je offline   Odgovorite uz citat