Pogledajte određenu poruku
Staro 24. 09. 2007.   #215
valeksic
Vladimir Aleksić
Certified
 
Datum učlanjenja: 10.07.2006
Poruke: 93
Hvala: 0
13 "Hvala" u 11 poruka
valeksic is on a distinguished road
Default

RNIDS je danas objavio početak javne rasprave nacrta dokumenata koji će regulisati registraciju .rs, penzionisanje .yu domena, proces rešavanja sporova oko .rs domena i rad ovlašćenih registara .rs domena.

Dokumenta možete preuzeti na ovoj strani,a komentare možete poslati preko formulara na istoj strani. Poželjno je da komentari budu u formi konkretnog teksta člana koji se menja, dodaje ili briše. Nakon završetka javne rasprave od 2 nedelje, korigovane nacrte dokumenata treba da usvoji skupština RNIDS posle koje počinje njihova primena.

Likovi za direktno preuzimanje dokumenata:

- Opšti uslovi ugovora o registraciji .RS domena
- Opšti uslovi o radu ovlašćenih registara
- Pravilnik o arbitražnom postupku za rešavanje sporova oko .RS domena
- Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra


Dobro pročitajte nacrte dokumenata i uzmite aktivno učešće u njihovoj doradi. Lično smatram da neka rešenja nisu savršena ali će biti unapređena tokom javne rasprave.


Saopštenje RNIDS:

BEOGRAD, 24. septembar 2007. -- Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) obaveštava javnost da su pripremljeni nacrti dokumenata koji će regulisati budući proces registracije .RS Internet domena. Ovi dokumenti stavljeni su na dvonedeljnu javnu raspravu, koja će trajati od 24. septembra do 8. oktobra 2007. godine. Svi zainteresovani mogu naći dokumente i formular za slanje komentara na sajtu RNIDS. Radi se o dokumentima koji, između ostalog, govore o tome ko će moći da registruje .RS domen, na koji način, kako će teći proces prelaska sa .YU na .RS, kako će se rešavati sporovi oko .RS domena i kako postati ovlašćeni registar .RS domena. Nakon okončanja javne rasprave, na osnovu pristiglih sugestija, skupština RNIDS će konačno usvojiti pomenute dokumente, što će biti važan korak ka uvođenju u upotrebu novog Internet domena Srbije, koje se očekuje do kraja godine. Da podsetimo, međunarodna organizacija "Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve" (ICANN), saglasila se početkom septembra ove godine sa dodelom novog nacionalnog Internet domena Republike Srbije, kojim će upravljati RNIDS. Svojom odlukom, ICANN je predvideo da se prelazak sa .YU na .RS domene okonča do 30. septembra 2009. godine.


RNIDS: Počela javna rasprava o registraciji .rs domena
valeksic je offline   Odgovorite uz citat