Pogledajte određenu poruku
Staro 26. 09. 2007.   #235
Dragan Varagić
Moderator
Master
 
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 631
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
Dragan Varagić će postati "faca" uskoro
Default

Čuo sam sledećih nekoliko stvari koje bi trebalo da budu bitne za operativni rad kompletnog sistema regstracije .rs domena:

- Da li je češka varijanta softvera za registrare je otpala, i da li se trenutno radi novi softver koji bi trebalo da registrari koriste pri registraciji domena. Postavlja se pitanje koji će se softver za rad registrara koristiti?

- Još se ne znaju cene usluga RNIDS-a, a postavlja se pitanje da će oni koji budu dali predloge cena uzimati u obzir cenu na osnovu obima tržišta (u prvih godinu dana oko 50.000 registracija), varijante isplativosti ovog posla od strane firmi koje nisu direktno u poslu ISP/web hosting, varijante preporučenih cena i sl. Drugim rečima, nisam dobio informaciju da se za ovaj posao konsultuju bilo kakvi finasijski stručnjaci (tzv. kreiranje biznis plana na osnovu realnih parametara ovog tržišta i održivosti ovog tipa posla).

- Da li je tačno da neće biti početnog perioda za zaštićene korisnike, već da će kompletan proces da krene za sve korisnike (država, vlasnici .yu domena i oni koji žele da kupe nove .rs domene)?

- Kako će se rešiti period adaptacije firmi koje se odluče za posao registrara, tj. koliko će se vremena ostaviti da ove firme uđu "u štos" pre nego što krene "čitava gungula"? Pitam ovo da se ne bi desilo da imamo jednog ili dva spremna registrara pre početka celokupnog procesa...

Poslednja izmena od Dragan Varagić : 27. 09. 2007. u 09:45.
Dragan Varagić je offline   Odgovorite uz citat