Pogledajte određenu poruku
Staro 29. 09. 2007.   #269
smarkovic
Slobodan Marković
Qualified
 
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Lokacija: Beograd
Poruke: 153
Hvala: 67
86 "Hvala" u 30 poruka
smarkovic će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za smarkovic
Default

RNIDS je osnovan na neprofitnim osnovama i deluje na potpuno isti način kao što to rade nacionalni registri u svim razvijenim državama sveta. Pogledajte primere registra .uk domena, .cz domena, .nl domena, .de domena itd. Radi se o organizacijama koje posluju na neprofitnoj osnovi, a njihovi osnivači su takođe organizacije Internet industrije i druge direktno zainteresovane strane. Dakle, nema tu nikakve misterije, isto kao što nema misterije u tome da domeni moraju da se naplaćuju kako bi ceo sistem funkcionisao onako kako to očekuju zainteresovani za .rs domene (kao što možemo da vidimo, onima koji NISU zainteresovani za .rs domene, ova diskusija je potpuno irelevantna). RNIDS, dakle, nema niti statutarni osnov, niti bilo kakvu drugu mogućnost da radi na maksimizaciji svog profita. To nije posao RNIDS, već je posao RNIDS da omogući pouzdan rad .rs registra, glavnih DNS servera za .rs domen, što bezbolniju tranziciju sa .yu na .rs (kad smo već kod toga, RNIDS nije kriv što Jugoslavija više ne postoji; mi, da tako kažem, samo čistimo nered iza onih koji su krivi za raspad Jugoslavije i trudimo se da, koliko god je moguće, olakšamo život svima koji su tim neredom pogođeni, uključujući i nas same).

Poenta ovoga što pričam jeste da izloži realne činjenice onima koji su zainteresovani da slušaju i bolje sagledaju trenutnu situaciju.

Onima koji nisu spremni da slušaju ili da preispitaju sopstvene predrasude, niko i ništa ne može da pomogne.

Što se tiče onih nepoverljivih, potpuno sam svestan da im moje reči neće doneti neku posebnu utehu i da će RNIDS morati u praksi da ispuni sve što sada obećava.

Stabilan rad nacionalnog registra Internet domena u svakoj zemlji počiva na podršci i poverenju koje zajednica ima u taj registar. Sadašnji nivo podrške i poverenja, koji je rezultirao stvaranjem RNIDS i delegiranjem nadležnosti nad .rs domenom od strane ICANN, je stvar koja nije pala s neba, već je građena godinama, uključivanjem u ovaj proces stotina pojedinaca, firmi, državnih organa, medija, pa i običnih građana na forumima poput ovog. RNIDS će morati mnogo da radi na daljoj izgradnji poverenja i podrške zajednice, koje nije dato zdravo za gotovo.

Onog momenta kada registar izgubi poverenje i podršku zajednice kojoj služi, situacija je sazrela da njegov posao preuzme neko drugi. Ipak, čvrsto verujem da osnivači i članovi RNIDS neće zaboraviti odakle su došli i kuda idu, i da će uspeti da izgrade registar Internet domena koji će odgovarati potrebama zajednice i biti vredan svakog poštovanja.

Pozdrav,
Sloba
smarkovic je offline   Odgovorite uz citat