Citat:
Originalno napisao STELLANOVA
|
Odličan link. Ja inače već duže vremena koristim BusinessPlan Pro, a sad vidim da je knjiga "Hurdle" (koju se inače dobivalo uz program)
besplatna za download. Svakako svakome tko je zainteresiran za tematiku poslovnih planova neka ju skine i prouči.
Citat:
Originalno napisao STELLANOVA
Kao sto se moze videti oni su predvideli za konsultante (prodavace magle  ) 15 milki, mislim da vecina startup-ova kod nas ne bi bila u stanju niti bi razmatrala toliki trosak za konsultante.
|
U engleskom jeziku, a posebno u Americi, pojam consultant ima jedno drugačije značenje od onog koje je kod nas uobičajeno. Mi smo navikli da konzultanti pametuju i savjetuju sve i svašta, a da za to nemaju nikakve odgovornosti; ali ako pogledaš npr.
Wikipediju, vidjet ćeš da je tamo definicija konzultanta "a professional who provides advice in a particular area of expertise".
U praksi, to uključuje ne samo poslovne i strateške konzultante kao kod nas, već bilo kojeg stručnjaka koji radi za neku firmu -- obično i u njenom uredu -- a da nije njezin zaposlenik. To se kod nas obično naziva vanjski suradnik, a tamo uključuje npr. programere koji rade u IT odjelu ali nemaju jednake uvjete kao redovni zaposlenici. U našim prilikama, ako recimo zaposliš studenta da ti radi na aplikaciji i plaćaš ga preko Student servisa, on je konzultant.