Pogledajte određenu poruku
Staro 10. 10. 2007.   #18
Berislav Lopac
profesionalac
Qualified

Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
Berislav Lopac is on a distinguished road

Citat:
Originalno napisao caboom Pogledajte poruku
zaista mislim da trenutno ima previse buzz-a u regionu i premalo rezultata. posledica toga je da cela scena izgleda sve apsurdnije. naime, sve je veca kolicina konferencija, price i ima veoma malo rezultata. realnost je malo drugacija - infrastruktura je losa, kontakti su slabi i kadrovi su veoma diskutabilni (govorim o inzenjeriji, ne bih uopste da nacinjem menadzment) - jedini nacin da se to promeni je, jel - nepopularni rad (rinse & repeat).
Ono što ti nazivaš buzzom -- pretpostavljam da to misliš u negativnom smislu -- ja vidim kao pozitivno kretanje u jednom sektoru koji do sad praktički nije ni postojao. Buzz bi bio kad bi svatko i njegov pas kretao raditi Web aplikaciju -- kao što je bio slučaj u svijetu u devedesetima -- ali broj ljudi koji se time bave, pa čak i koji samo pričaju o tome, još je uvijek žalosno malen postotak (rekao bih čak promil) ukupne populacije.

Kažeš da je sve veća količina konferencija i da ima puno priče a malo rezultata. Kao prvo, molim te reci mi koje su to silne konferencije u regiji? Imamo ITseminar/BizBuzz, imamo Web.Start, i to je manje-više to kad je riječ o mjestima gdje se može čuti nešto o (Web) startupima. Većina ostalih konferencija ili su nasljednici raznih Info sajmova ili kvaziznanstvenih simpozija iz osamdesetih (zagrebački Info je već odavno propao), ili su pak prćije raznih multinacionalki poput Microsofta, IBM-a, Oraclea...

Konferencija koje barem dotiču Web poduzetništvo ima žalosno malo, a čak i da ih ima više, mora ti biti jasno da svugdje u svijetu količina priče i buzza uvelike premašuje količinu konkretnih rezultata. To je zakon velikih brojeva, i normalno je -- pogledaj koliko konferencija ima samo u Europi, a SAD da ne spominjem. Kad tome dodamo BarCampove, OpenCoffee Club i tome slične "gerilske" inicijative, onda je jasno da priče itekako ima u cijelom svijetu.

Također nije točno i da nema rezultata. Nedavno sam čitao o prvoj Web akviziciji u Srbiji, a u Hrvatskoj ih je bilo već nekoliko: Posao.hr, MojPosao, Tulumarka, Blog.hr, Ptičica, Croportal.net... To su još uvijek uglavnom sajtovi lokalnog dosega, ali polako se pojavljuju projekti koji ciljaju i na svjetsko tržište.

U jednoj stvari ću se apsolutno složiti s tobom, a to je da je infratruktura jako loša. Pretpostavljam da si mislio na tehničku infrastrukturu, ali ona u Hrvatskoj polako ulazi u fazu zrelosti (evo ja trenutačno ovo pišem preko wireless mreže spojene optičkim kablom kojim osim Interneta ide još i signal za TV -- 105 kanala -- i telefonske linije, a sve za pedesetak eura mjesečno); no još uvijek smo jako slabi po pitanju poslovne infrastrukture, i zato smo pokrenuli udrugu Initium kako bismo inicirali razvoj te infrastrukture. Tu prije svega mislim na povezivanje poduzetnika i investitora, ali i edukaciju i jednih i drugih.
"Hvala" Berislav Lopac za poruku: