Pogledajte određenu poruku
Staro 10. 10. 2007.   #27
boccio
šegrt
Professional

Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
boccio is on a distinguished road

Ljudi, za realno 5-10% tih cuvenih start-upova je potrebna nekakva investicija. 10K ili 100K, potpuno nebitno. Ono sto je potrebno je izaci sa realnim proizvodom, sta god on zapravo bio - aplikacija, servis, inovacija ili posebna implementacija nad nekim postojecim resenjem (tipa neki ultra-sexy plugin za Office ili whatever) i slicno.

A za to je potrebno uraditi jednu vrlo prostu stvar - put your money where your mouth is. Sesti, uloziti vreme (koje jeste novac), rizikovati i smoriti se. A tek kad to bude u nekoj fazi zivotnog ciklusa koja ne spada u par skica na papiru moze se pricati o investiciji u kompletan tim koji bi to doveo u neki sustainable profitabilni model za koji su potrebne te cuvene investicije u ekipu, marketing, hardver, infrastrukturu, logistiku i slicno. Pustite model Vast-a, gde je novac i biz model potekao od ekipe koja poslednjih 10 godina zari i pali tamo gde mi samo mozemo da sanjamo da budemo...

Nazalost, meni vise deluje da u ovim krajevima postoji atmosfera gde se ocekuje da neko isfinansira suve ideje pojedinca i plati mu da bi on uopste seo i od toga napravio nesto. Mali Perica trlja ruke zadovoljno, ubedjen da ce izmusti $20,000 za svoju sjajnu ideju, i vec vidi svoju platu od $2,000 mesecno da sedi narednih godinu dana i razvija svoj start-up...

A ja tako nesto u stvarnom svetu jos ne videh da moze da prodje...