Pogledajte određenu poruku
Staro 11. 10. 2007.   #51
caboom
profesionalac
Qualified
 
Datum učlanjenja: 10.02.2006
Poruke: 181
Hvala: 2
20 "Hvala" u 11 poruka
caboom is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao Berislav Lopac Pogledajte poruku
Ono što ti nazivaš buzzom -- pretpostavljam da to misliš u negativnom smislu -- ja vidim kao pozitivno kretanje u jednom sektoru koji do sad praktički nije ni postojao. Buzz bi bio kad bi svatko i njegov pas kretao raditi Web aplikaciju -- kao što je bio slučaj u svijetu u devedesetima -- ali broj ljudi koji se time bave, pa čak i koji samo pričaju o tome, još je uvijek žalosno malen postotak (rekao bih čak promil) ukupne populacije.
gledao bih ipak to u realnijim okvirima - npr. ljudima koji su medijski prisutni na forumima. sasvim sam siguran da ima jos mnogo interesantnih tema koje zvuce manje pompezno.

Citat:
Originalno napisao Berislav Lopac Pogledajte poruku
Kažeš da je sve veća količina konferencija i da ima puno priče a malo rezultata. Kao prvo, molim te reci mi koje su to silne konferencije u regiji? Imamo ITseminar/BizBuzz, imamo Web.Start, i to je manje-više to kad je riječ o mjestima gdje se može čuti nešto o (Web) startupima. Većina ostalih konferencija ili su nasljednici raznih Info sajmova ili kvaziznanstvenih simpozija iz osamdesetih (zagrebački Info je već odavno propao), ili su pak prćije raznih multinacionalki poput Microsofta, IBM-a, Oraclea...

Konferencija koje barem dotiču Web poduzetništvo ima žalosno malo, a čak i da ih ima više, mora ti biti jasno da svugdje u svijetu količina priče i buzza uvelike premašuje količinu konkretnih rezultata. To je zakon velikih brojeva, i normalno je -- pogledaj koliko konferencija ima samo u Europi, a SAD da ne spominjem. Kad tome dodamo BarCampove, OpenCoffee Club i tome slične "gerilske" inicijative, onda je jasno da priče itekako ima u cijelom svijetu.
u kontekstu web-only niche-a, ovo je sasvim tacno - ali ako prebrojis i ostale /^e-(.+)$/ konferencije i frekvencu ponavljanja reci "startup" na svim konferencijama zajedno imam utisak da nastaje solidna kakofonija. zapravo - imam blagi osecaj da kada bi svako ko' izrekne pomenutu rec uplatio $0.02 u fiktivni fond, za godinu-dve dana bilo dovoljno novca za ramen&garage fazu za nekoliko rec-koju-necu-pomenuti.
sa druge strane - da bi imao nesto tipa bar camp-a ili kojeg god klona, potrebna ti je pre svega zajednica - u nasem slucaju (posto sumnjam da je situacija drasticno drugacija u zagrebu, mozda je 2-3 godine ispred beograda u najboljem slucaju) *koja* zajednica? npr. irska ili portugal imaju daleko zivlji community od naseg regiona - ne bih rekao da je u pitanju samo igra velikih brojeva ako gledamo broj stanovnika.

Citat:
Originalno napisao Berislav Lopac Pogledajte poruku
Također nije točno i da nema rezultata. Nedavno sam čitao o prvoj Web akviziciji u Srbiji, a u Hrvatskoj ih je bilo već nekoliko: Posao.hr, MojPosao, Tulumarka, Blog.hr, Ptičica, Croportal.net... To su još uvijek uglavnom sajtovi lokalnog dosega, ali polako se pojavljuju projekti koji ciljaju i na svjetsko tržište.
e ma sjajno je to, ali govorimo o pojedincima koje, da situacija bude apsurdnija, neprekidno iznosimo kao cirkusku trupu. to nije odraz zdrave *zajednice*, to su *pojedinci*.

Citat:
Originalno napisao Berislav Lopac Pogledajte poruku
Tu prije svega mislim na povezivanje poduzetnika i investitora, ali i edukaciju i jednih i drugih.
pretpostavljam da tu edukaciju aktivno obavljaju kadrovi koji su se ispekli u centru industrije sa rezimeom koji prevazilazi lokalne okvire? ukoliko je to tacno - to odista sjajna vest posto najslabijom karikom u ovom slucaju smatram onaj deo koji povezuje investitore i "geek-ove" koji blagog pojma nemaju o samom trzistu - ne mislim nista lose pod tim. glavnu razliku koju primecujem u "mi" vs. "oni" u opstem slucaju, ako izuzmem listu kontakata i specificnu tezinu rezimea, jeste organizacija, nivo poslovne etike, odgovornost i zapravo - zavrsavanje posla, sto me podseti na sutrasnji delivery - tako da:

as i was goin' over the cork and kerry mountains
i saw captain igor and his code he was writin'
i first produced my pistol and then produced my rapier
i said stand and deliver or the devil he may take ya

musha ring dum a doo dum a da
whack for my daddy-o
whack for my daddy-o
there's code-ah in the svn-o

vreme je da se vratim u rudnik.
caboom je offline   Odgovorite uz citat