Peco, ne bih ja to bas tako generalizovao, jer vise klijenata != manje stresa

Ja bih radije izabrao manji broj (manji > 2) klijenata sa kojim mogu raditi vece poslove nego veci sa manjim poslovima. U praksi, vise su me ugnjavili mali klijenti nego veci. Sto rece Denis, to mnogo zavisi da li radis solo ili pravis tim. Ako je vise ljudi, svakako sto vise klijenata to bolje.
Definitivno nije svako za to da radi samostalno ili da osnuje svoj biznis. U stvari, vecina ljudi nije. I to nije samo u IT-u, vec uopste.
Ali svako ko misli da jeste bi trebao da proba, ako nista cisto da ga ne muci cijelog zivota sto radi za druge i ne "skida kajmak". Ako uspije - odlicno, ako ne, barem moze reci da je pokusao i da nije to za njega.
@Outsourcing: Mislim da je outsourcing jedna od boljih stvari koja se IT Srbiji desila, jer se ljudi u takvim poslovima/firmama uce da rade na projektima kakvih kod nas ima vrlo malo, a da ne moraju ici u rasijanje. Dobar programer se moze postati samo programiranjem. I outsourcinga treba da bude sto vise, jer su takve firme dobar rasadnik strucnjaka i nekada mogu sebi da priuste da zaposle pocetnika koji ce da napreduje. Zato danas u Srbiji mozete napraviti tim ljudi koji je u stanju da napravi bilo sta na Webu sto mu zadate. Losa stvar je sto je outsourcing povecao cijenu rada na domacem trzistu, tako da takav tim i kosta. I to je dio onoga problema kako ne postoji dovoljno programera. Pravi problem je sto ne postoji dovoljno jeftinih programera, a da nisu pocetnici.