Pogledajte određenu poruku
Staro 06. 01. 2006.   #9
degojs
I'm a PC too.
Wrote a book
 
Avatar degojs
 
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Lokacija: Kanada
Poruke: 1.354
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
degojs će postati "faca" uskorodegojs će postati "faca" uskoro
Default

Ilija, čak i da se desi da Windows/Active Directory i Firefox nekim čudom počnu da surađuju (videćemo koliko će na to da možda utiče ishod suđenja "EU vs MS" kojim EU traži da MS otvori razne Win protokole..) koji bi bio razlog da kompanije dodaju FF pored IE?

Pazi, u takvim okruženjima sve ono više što nudi Firefox praktično nije toliko bitno. To nije okruženje "kod kuće", niti su većina korisnika - programeri i slično.

Tabovi? Ma.. šta ćemo da kažemo šefu - hoćemo Firefox na poslu da bi mogli da bolje surfujemo dok trebamo da radimo (npr. da radimo obračun plata)?

Sigurnost? Ma.. ako se radi o firmi gde administratori rade posao (Windows Update + WSUS + korisnici imaju, naravno, običan nalog, a ne nalog lokalnog /ili još više/ admina) problema nešto i nema.

Ekstenzije? Daleko bilo, svaki admin će čak da gleda kako da spreči da korisnici sami instaliraju bilo šta, uključujući i Firefox i bilo šta što oni ne odobre kao neophodno.

Ostaju jedino programeri tj., generalno, IT osoblje.. ali koliko firmi uopšte ima takve ljude i koliko ih je? Takvi ljudi ionako imaju malo više slobode - npr. ja imam nalog lokalnog admina na svom kompjuteru (i ponekom serveru) na poslu tako da ionako mogu da instaliram šta hoću i slično. Računa se da nisam lud i da neću da radim gluposti :-) Ja imam tamo i Netscape i Java SDK i .NET SDK i tako dalje, ali ko to ima još od ostalih, "običnih", zaposlenih? Ali ima tu jedna stvar - ukoliko ja instaliram nešto što mi nije baš neophodno a ispostavi se da to ima virus ili slično - bila bi to malo neprijatna situacija: sigurno bi mi rekli "A što ti uopšte instaliraš sve to? Samo nam praviš probleme." Ne daj bože da neki podaci budu obrisani negde na mreži.. A koliko običnih korisnika, koji nemaju mnogo pojma o virusima i ostaloj gamadi, je spremno da rizikuje takvu situaciju zarad -- čega tačno? Da bi imali tabove u browseru?

Evo ti situacije kod mene sa posla: pre par nedelja jedna ženska pitala admina da koristi svoj bežični miš. Ovaj joj dopustio i sve OK. Par dana posle, neko drugi video da ova ima "cool" miša i pitao da i on donese sličnu stvarčicu. Kako se završilo? Sad više ni ona prva nema bežičnog miša.

Videćemo..
__________________
Commercial-Free !!!

Poslednja izmena od degojs : 06. 01. 2006. u 08:02.
degojs je offline   Odgovorite uz citat