Citat:
Originalno napisao bluesman
Vidim da mnogi pričaju o mnogim stvarima i prosto ne mogu da ne zapitam: koliko su STVARNO koristili bilo šta od toga. Priča se o mysql, o transakcijama, o postgreeSQL koji je proklamovan kao "najkompletnije rešenje" a nisam siguran da je bilo ko STVANO i napravio neku komercijalnu aplikaciju (znači ne ono kao "zezanje kod kuće") i koristio ta "kompletna rešenja" pa da može tako nešto da tvrdi. Tvrdim da 99,99% ljudi, ne samo ovde nego na čitavom web-u, koristi samo osnovne stvari, a "extra features" su ostali samo... tema za razgovor, ili što bi Srbi rekli: "kurčenje".
|
Ja sam sa postgresom radio 2001 par aplikacija za jednog britanskog provajdera (administracija korisnika, obracunavanje vremena, placanje i sl.), izbor baze je bio na njihov zahtev, prelazak sa postojece perl + mysql platforme na php + postgres....i priznajem koristio sam triggere i storovane procedure i transakcije cisto zato sto postoje, nije da sam morao, ali s druge strane su mi odlicno odradile posao i verovatno ustedeli malko vremena, a i kad vec postoje sto da ih ne koristim...Tako da da, postgres jeste veoma kompletna i dobra baza. I znatno laksa za instalaciju i upotrebu od Oracla, sa kojim treba da budes voodoo vrach da bi izasao na kraj, cenu da ne pominjemo...
Inace Dinke je spomenuo da i mysql ima slicne mogucnosti od 2000, ali moram priznati da sam ja za to saznao tek pre mozda 2 godine (/me stupid
), ali jos nisam nikad koristio innoDB komercijalno, jer mi nije trebalo nikad, bas kao sto i kazes web development obicno moze i bez toga...
ali opet ne kapiram sta nalazis da je problem oko promovisanja naprednijih tehnika? Zasto smatras to kurcenjem?
To je kao da programiras u php-u i koristis foreach, a ne znas kako radi for ili while, samo zato sto ti uglavnom ne treba.
Mnogo je lakse i sigurnije uraditi begin i onda eventualno rollback, nego lockovati rucno tabele i proveravati sve i svasta...ili recimo kad brises usera, na primer, zasto bi isao od tabele do tabele i brisao njegove podatke, kad preko referencijalnog integriteta i triggera mozes to da zavrsis jednom komandom. Uostalom ne ugradjuju se te funkcije u baze zato sto je proizvodjacima dosadno, nego zbog zahteva korisnika...