Pogledajte određenu poruku
Staro 26. 12. 2007.   #36
smarkovic
Slobodan Marković
Qualified
 
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Lokacija: Beograd
Poruke: 153
Hvala: 67
86 "Hvala" u 30 poruka
smarkovic će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za smarkovic
Default

Malo sam se kasnije uključio u diskusiju, tako da ću odgovoriti Biziju samo na pitanja na koja već nije dobio precizan ili dovoljno detaljan odgovor :-)

Citat:
2) Da li je ista procedura i kada se radi predregistracija od strane vlasnika za postojeci .co.yu domen u rs domen i predregistracija za novi rs domen, tj. da li neko moze da kaze kada neko izvrsi predregistraciju rs domena koji je trenutno slobodan kada ce ga i dobiti?
U oba slučaja radi se o registraciji .rs domena, tako da su procedure potpuno iste.

Razlike su vezane samo za *dodatnu* dokumentaciju kojom se dokazuje vlasništvo nad .yu domenom. Naime, kod PREregistracije, dokument o vlasništvu .yu domena mora se *dodatno* podneti RNIDS-u (preko OR) u roku od 24h od momenta upisa istoimenog .rs domena u centralni registar.

U prethodnom pasusu namerno sam naglasio "dodatno", jer kod svake registracije .rs domena registrant *redovno* podnosi:

- kopiju dokumenta kojim dokazuje svoj status domaćeg ili stranog, pravnog ili fizičkog lica (za FL sken pasoša, lične karte, krštenice itd. za PL sken rešenja o registraciji ili PDF printout stranice sa sajta APR)

- kopiju dokumenta (isto kao gore) kojim dokazuje da je administrativni kontakt za domen iz Srbije.

Ovi dokumenti se podnose u elektronskom obliku i to najkasnije 30 dana od upisa domena u centralni registar. Ti dokumenti se u bazi RNIDS vezuju za objekat registranta tj. administrativnog kontakta, tako da ih je za isto lice potrebno poslati samo prvi put.

Citat:
3) Kako se vrsi provera medju razlicitim registrarima ciji potencijalni klijent je pre izvrsio predregistraciju?
Nikako. PREDregistracija je proces koji nema veze sa RNIDS, već svaki OR za sebe pravi listu domena svojih korisnika, koju će poslati u registraciju kada RNIDS odobri upis domena u centralni registar (očekuje se posle sredine januara 2008). Domen sa istim imenom može biti registrovan samo preko jednog OR i to onog OR koji prvi uputi zahtev RNIDS. Ostali zahtevi će biti odbijeni, a OR će svojim korisnicima ili vratiti pare ili im omogućiti da registruju neki drugi .rs domen za iste pare.

Pozdrav,
Sloba
smarkovic je offline   Odgovorite uz citat