Pogledajte određenu poruku
Staro 18. 10. 2008.   #34
aljosa
novi član
Na probnom radu
 
Avatar aljosa
 
Datum učlanjenja: 09.08.2007
Lokacija: Zagreb
Poruke: 22
Hvala: 2
2 "Hvala" u 2 poruka
aljosa is on a distinguished road
Default

Jest da je pitanje "Može li se zarađivati od stvaranja web sadržaja u Srbiji?", pa moja iskustva nisu direktno relevantna, ali nismo ni mi toliko daleko.
Uglavnom, Idesh! Magazin pokrenut je prije cca. 13 mjeseci. Početak je financiran vlastitom lovom koja je u najvećem dijelu otišla na trhnički dio (izrada CMS-a, server...), ali ti troškovi nisu isključivo vezani uz Idesh.

Za prvu godinu planirano je financiranje bootstrappingom i to je išlo relativno OK. Ne bez problema, neki se repovi još vuku, ali ajmo reći da smo prvu godinu izgurali.

U drugu godinu ulazimo na granici profitabilnosti, a u plus bi trebali otići za tri mjeseca, prema projekcijama.

Idesh! ima oko 80.000 posjetitelja mjesečno (GA), i na 61. je mjestu po broju posjetitelja iz hrvatske (Gemius, rujan), u niši "zabava za urbanu mladež" smo treći sajt u Hrvatskoj (među prvih pet u svakom slučaju, ovisi što sve uzmeš u obzir).

Idesh! je gotovo isključivo baziran na pisanom sadržaju, nema nikakvog generiranja, UGC je na minimalnoj razini s gotovo nikakvim utjecajem na trefik.

Drugi content projekt, stvari.net, kojeg gotovo da možemo nazvati blogom, počet će se isplaćivati negdje u Q1 - Q2 sljedeće godine, a pokrenut je početkom ove.

Naravno, 90% profita dolazi od display oglasa.

Da bi se postigla profitabilnost treba biti uporan, ali još je bitnije, treba znati odabrati nišu u kojoj imaš realne šanse da nešto i napraviš. Naravno, mora postojati i nekakvo tržište, odnosno firme koje bi se mogle oglašavati.
aljosa je offline   Odgovorite uz citat