Pogledajte određenu poruku
Staro 19. 10. 2008.   #61
Goran Aničić
Moderator
Expert
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 538
Hvala: 10
40 "Hvala" u 20 poruka
Goran Aničić će postati "faca" uskoro
Default

Ne stigoh od obaveza proteklih dana da se uključim u temu, ali pošto su me "prozvali" par puta i što se osećam prozvanim zbog iskustava u ovoj oblasti, izneću ovde nekoliko bitnih momenata.

Prvo da odgvorim na direktno na pitanje "da li može da se zaradi od kreiranja sadržaja u Srbiji". Odgovor je sigurno Da, samo je pitanje kolika zarada se cilja i koja ciljana populacija. Ako opet specijalizujemo pitanje na kreiranje sadržaja na SRPSKOM, za lokalno-regionalnu populaciju - odgovor je opet Da.

Iskustva sa ličnim blogom koji je isključivo na srpskom, čime ste dakako (sa globalnog, internet aspketa) veoma ograničeni (statistiek govore da nakon 24h gotov da i nema posetilaca), govori da možete solidno bar dopuniti kućni budžet, ako ne i ostvarivati prosečnu zaradu - isključivo blogovanjem.

Svakodnevnica blog trenutno ostvaruje oko 200$ mesečno isljučivo od AdSense programa sa tendencijom konstantnog porasta, što je priznaćete skoro polovina (da ne kažem) bedne prosečne plate u Srbiji. Teoretski, ukoliko bi se povećao broj unetih sadržaja na dnevnom nivou, a time dobilo na povećanju posete (ona kod blogova je relevantnoj vezi sa inoviranim sadržajima), konsekventno bi došlo i do povećanja prihoda GA prihoda koji bi veoma brzo dostigao nivo prosečne plate u Srbiji. Da ne govorimo da pored GA postoji i "more" drugih potencijalno prihodujućih programa.

Izneto se odnosi na blogere i male specijalizovane content sajtove, kod "velikih" situacija je daleko bolja jer poseduju kvanitativniji content sa pretpostavlja se velikom posetom koja omogućava i veće prihodovanje.

Primer za to je promotivni sajt celebrity (njegova niša) magazina "Svet" www.svet.rs (trenutno je u fazi regeneracije CMS-a i dizajna). Sajt je isključivo na srpskom, svrha mu je promocija štampanog izdanja, nema dodatnog sadržaja, osvežava se jednom nedeljno i ima između 10k i 25k poseta na dnevnom nivou koji varira u zavisnosti od "svežine" sadržaja. Ovaj sajt uz mizeran CTR, zbog sadržaja koji ne pruža dobar Ad kontekst (u smislu domaćih AW oglašivačaa), ali uz veliku posećenost (emituje između 2 i 3 miliona GA reklama) ostvaruje par stotina dolara prihoda na mesečnom nivou. Uz druge Color Press Group web lokacije (za sada nema isključivo online izdanja) samo od GA može da se ostvari prihod do 800$ a sve u zavisnosti od konteksta, odnosno CTR-a, te eCPM-a (na koje opet utiču drugi faktori.)

Iz ovoga se može videti da se od web sadržaja u Srbiji može zaraditi, a prave prihode od oglašavanje možete očekivati tek ukoliko imate dobru i razvijenu Advertising službu koja će palsirati Ad slotove domaćim oglašivačima.

Kako smo u Color Press Group uvideli potencijal i trend globalnog opadanja print tiraža, zakupljeno je preko 80 .rs domena što za print izdanja, što za spec. online izdanja koja će biti sledeći korak u digitalnom izdavaštvu. Baš u petak smo imali internu edukaciju stotinak advertising menadžera koji prodaju print oglasni prostor za prodaju online Ad prostora. Kako bi mogao da se koordinira toliki broj prodavaca i veliki broj Ad slotova biće angažovan Double Click DART for Advertisers sistem u saradnji sa jednim domaćim partnerom.

Uh, bio sam malo opširan ali eto i neke vrste exklusive, ukratko da se vratim da temu i pitanje. Može se sigurno zaraditi, ali sigurno ne "preko noći" - to je suština. Potrebno je dugotrajno graditi i kvantitet i kvalitet sadržaja.
__________________
..................................
Kompjuterski e-zine
Personal magazin
..................................
Blogovi
Svakodnevnica Auto blog
Goran Aničić je offline   Odgovorite uz citat