Pogledajte određenu poruku
Staro 06. 01. 2009.   #1
nn.nn
nobody
Expert
 
Avatar nn.nn
 
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Poruke: 537
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
nn.nn će postati "faca" uskoronn.nn će postati "faca" uskoronn.nn će postati "faca" uskoronn.nn će postati "faca" uskoronn.nn će postati "faca" uskoronn.nn će postati "faca" uskoronn.nn će postati "faca" uskoro
Default Backup - ono o čemu se puno priča, a malo radi

Sećam se priče kad su srušeni Blizanci u Njujorku. Neki naš lik je radio u nekoj japanskoj firmi (banka ili nešto slično) na višim spratovima druge zgrade. Kad je u prvu zgradu udario avion, njima su rekli da ne paniče, da ostanu na svojim mestima - sve je u redu. On je čovek došao iz Srbije, pa se odmah sjurio pravo dole niz stepenice. Negde na pola napravila se gužva, pa ga je stigao šef, japanac. Kako je ovaj naš bio dosta mlađi, viši i jači, šef se uhvatio za njegovo rame i non-stop vikao "Napred Srbija, napred Srbija...". Srećom, a zahvaljujući i ovom našem, nekako su uspeli da se probiju kroz tu gužvu i izađu napolje. Ne dugo nakon toga, zgrada se srušila. Tu su se i rastali.

Uveče ovog našeg pozove šef, prvo ga je pitao kako je, onda mu se silno zahvaljivao - život mu je spasao. Na kraju mu kaže da je uspeo da nađe neki novi prostor, da će tokom noći biti postavljeni računari i da sutra dođe na posao, radi se normalno. E, to je backup.

Na koji način i koliko često radite backup?
Da li to radite sami, da li prepuštate da provajder brine o tome ili je možda to zadatak vašeg admina?
Da li backup radite ručno, da li koristite opcije kontrolnog panela (cPanel, Plesk...), da li koristite neku automatiku (koju?)?
Da li radite off-site backup ili je sve lokalno?
Šta backupujete, samo podatke iz baze, aplikaciju, konfiguraciju servera ili možda imate i image celog servera?
Da li testirate backupove i kako?

Dakle, da počnem sa posipanjem pepelom.

Na jednoj lokaciji sa dva servera backup se radi 2x dnevno preko cron skripta. Backupuju se podaci iz baze (mysqldump), konfiguracioni fajlovi servera (tar xzvf etc-backup.tgz /etc) i web aplikacije. Backup se potom sinhronizuje (rsync) na drugu mašinu. Nema redovnog off-site backupa. Ako izgore serveri, ode sve dođavola.

Na drugom mestu, gde sam pomagao prijatelju oko administracije, provajder radi backup, ali se 2x dnevno radi backup nezavisno od toga i skida na njegovu lokalnu mašinu (Windows Scheduler task).

Pre neki dan (novogodišnja euforija) zakupio sam Linode VPS, a oni ne rade backup. Planiram da automatizujem off-site backup na Amazon S3 (euforija me držala dva dana ).

Poslednja izmena od nn.nn : 06. 01. 2009. u 15:10.
nn.nn je offline   Odgovorite uz citat