Pogledajte određenu poruku
Staro 08. 03. 2009.   #1
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.247 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default Asteroid nas omašio za dlaku

Ne znam da li je objavljeno kod nas, ja nisam ni pročitao ni video na TV, ali interesantno je da nas je u prošli ponedeljak 2. marta za malo omašio asteroid 2009 DD45 koji je prošao na samo 70000km od zemlje (znači unutar mesečeve orbite), što je u astronomskim razmerama scena kao u Matrix-u kada Neo izbegava metke (sećate se, onaj čuveni slow motion) Pomenuti asteroid je iste veličine kao onaj koji pre skoro tačno 100 godina pao u Sibiru i rasturio 2000 kvadratnih kilometara okolo (čuvena Tunguska).

Meni su interesantne 2 stvari ovde:

- Niko nije ni primetio da steroid dolazi do petka uveče, samo 2 dana pre nego što je prozujao. To sam znači da smo totalno ranjivi, jedina uteha je što su ti "nevidljivi" asteroidi uglavno nedovoljno veliki da izazovu globalnu katastrofu, ali dovoljno veliki da recimo poravnaju četvrtinu evrope.

- Za 2029. godinu se najavljuje još jedan asteroid, ovaj put mnogo veći, oko 270 metara u prečniku, koji će proći čak duplo bliže zemlji. To je događaj koji se dešava u proseku jednoma na svakih 800 godina.

Pošto se malo (više) interesujem za te stvari, znam da ne samo da ne postoji nikakva zaštita od asteroida, već ne postoji čak ni bilo kakav plan. U čuveni film "Deep Impact" je inspirisan ovakim događajem i nedostatkom bilo kakvog akcionog plana, na žalost ostao je samo zabavan blockbuster.
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!
bluesman je offline   Odgovorite uz citat