Citat:
Originalno napisao Gargoyle
1. Jel možeš da objasniš šta ovo tačno znači?
vratiš LORO i te finte kod banke
Ja kad dobijem wire, uplata se pojavi na mom online izvodu, i ne radim ništa sa bankom povodom te uplate osim da konstatujem da je uplata stigla.
2. Druga stvar, pretpostavljam da ako nemam pismeni ugovor, ne šaljem ga i to je to, jeli tako? Nema teorije da potpisujem ugovor za svaki posao, pogotovo ne za sitne stvari, iako uplata stigne redovno i u tom slučaju. Znači onda šaljem samo kopiju fakture?
3.
Ovo je i meni rekao knjigovođa da je tako. Međutim nije mi jasno ako je faktura=račun, po kojoj logici sam ja dužan da izdam račun ako uplata nije stigla? Jel nisu oni već dobili predračun (invoice) po kome treba da izvrše uplatu? Ovo mi jako deluje kao neka domaća izmišljotina. Poređenja radi, ja nemam teorije da ću dobiti bilo kakav račun od bilo koga iz inostranstva dok moja uplata nije cleared. Ako neko to može da pojasni?
|
Brkate neke stvari:
1. invoice == faktura == racun
2. proforma invoice == profaktura == predracun
Ovo pod dva se koristi samo kada nekome zelis da avansno naplatis nesto u prevodu PRE nego se posao izvrsi. U tom slucaju, cim se izvrsi uplata izdajes racun.
U slucaju da je posao obavljen izdajes racun bez obzira kada je rok placanja.
Zabunu najcesce unosi problematika PDV-a kod nas koji na izvoz usluga nema nikakvog uticaja (mnogi ne izdaju racun dok ne dobiju uplatu kod nas da ne bi bili u obavezi da plate PDV na nesto sto nisu naplatili).
@ Dragan Babic: LORO ne vracas jer je to samo oznaka pravca transfera (loro: njihov / nostro:nas ) a ugovor koji neki pominju nema veze sa ugovorom o poslu vec necim sasvim drugim.