Citat:
Originalno napisao dinke
Sem toga nisam bas siguran da se radi o 10%, vec je koliko ja znam u pitanju dvostruko oporezovana dobit koja na kraju izadje ~19%.
|
Mislim da je Dinke ovde u pravu, 10% je porez na dobit i to je to ako pare ostaju na računu preduzeća. Na iznose koji se podižu kasnije plaća se još 10% na podignuti iznos što u zbiru iznosi 19%.
Ali i Dragan je u pravu, kada dođete to toga da ne možete više da budete paušalac sa agencijom, isplatiljivije je odmah preći na DOO ukoliko se bavite IT uslužnim delatnostima gde imate relativno niske troškove u odnosu na promet (promet preko tri miliona, a troškovi za Internet, office i to je to, znači imaćete i visoku dobit, recimo oko 2.5 miliona).
Problem sa preduzetnicima "knjigašima" je u tome što preduzetnik nema platu već samo dobit na osnovu koje mu uprava prihoda određuje doprinose za narednu godinu. Ukoliko ste preduzetnik "knjigaš" i ostvarite recimo dobit od 2.5 miliona, cele sledeće godine plaćaćete samo na doprinose iznos reda veličine nrp. 40.000/mesečno što je OK ako želite da uživate u velikoj penziji

u protivnom je bacanje para. To je i glavni razlog zašto treba razmišljati odmah o prelasku na DOO kada se približite limitu od 3 miliona jer u DOO ste direktor koji prima platu i plaća doprinose samo na iznos plate koji sami odredite.