Pogledajte određenu poruku
Staro 20. 07. 2009.   #135
Gargoyle
old school
Professional

Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
Gargoyle će postati "faca" uskoro
Default Kontrola deviznog poslovanja - privatnost podataka

Prođe 2 godine od ove teme, pa me interesuje sadašnje stanje, za firme (preduzetnici i doo). Konkretno, interesuje me da li u Devizni Inspektorat pored kopija faktura i 'Priloga broj 1' šaljete i

1. kopije ugovora ?
2. prevode ugovora?
3. još nešto?

1) Lično imam problem sa slanjem privatnih ugovora po defaultu bilo kome, uključujući i ministarstvo finansija. Dakle imam problem sa privatnošću podataka i curenjem istih na takav način, jer bi zaključeni ugovor trebao da bude poverljiv i privatan dokument. A inspekcija ako baš mora, može da dobije te ugovore na uvid u prostorijama firme (a čak i sa time imam problem).

Znači govorim o poverljivim poslovnim podacima, gde ja recimo ne želim da bilo ko čita na kakvom poslovnom projektu radimo moja i inostrana firma - ne zato što je to nelegalno, već zato što je to poslovna tajna, a treće lice neovlašteno na taj način može da ima uvid u naše buduće poslovne planove odnosno javlja se problem zloupotrebe i eventualne nelojalne konkurencije.

U potpuno opštem smislu, razumem potrebu davanja na uvid inspekciji i nadležnim državnim organima informacije o fakturama, poslovnim knjigama, kontrolnicima izvoza i sl., -- ali ne i ugovora jer to smatram potpuno privatnim dokumentom. U suprotnom se potpuno narušava koncept prvog člana ugovora gde piše "ovaj ugovor se zaključuje između ___mene____ i ___druge firme____ " (dakle ne i tamo nekih trećih lica). Ako mislite da moram da dostavljam kopije ugovora - molim da mi objasnite - ZAŠTO? Šta će to njima?

2) Sa dostavljanjem prevoda dokumenata imam problem iz jasnog razloga totalnog gubljenja mog vremena i resursa u pravljenju nepotrebne duple dokumentacije.

. . .

Šta vi radite praktično, tj. šta dostavljate deviznom inspektoratu?
Šta uopšte mislite o ovome?
Ima li šanse da se ova nesrećna uredba ukine u okviru najavljene 'Sveobuhvatne reforme propisa'?
Gargoyle je offline   Odgovorite uz citat