Pogledajte određenu poruku
Staro 31. 08. 2009.   #4
Petar Marić
Python Ambassador
Master
 
Avatar Petar Marić
 
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 602
Hvala: 28
27 "Hvala" u 17 poruka
Petar Marić će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za Petar Marić
Default

Programski jezici i konkretne tehnologije (XML, MFC, WPF, HTML, jQuery) će se brzo smenjivati kroz tvoju profesionalnu karijeru. Moj savet je da posvetiš pažnju različitim paradigmama (strukturirano, objektno, čisto funkcionalno, distribuirano, ...), metodologijama i tehnikama u razvoju softvera. Nauči kako da pišeš dokumentaciju, siguran kod, tražiš izvorno rešenje problema, profilišeš/optimizuješ kod, automatizovano testiraš urađeno, projektuješ softver, ...

Nauči vodeće strukture podataka (grafovi, stabla, stek, redovi, hash mape, ...) i algoritme (sortiranje, pakovanje, pretrage, ...) - stekni iskustvo da ih prepoznaš u problemu koji rešavaš.

Prati i učestvuj u projektima otvorenog koda koji strogo drže do svog kvaliteta da bi naučio kako pametni ljudi rešavaju probleme na načine za koje nisi ni znao da postoje.

Nauči, razumi i koristi dizajn obrasce. Prepoznaj one koji su anti-obrasci i izbegavaj njihovo korišćenje ako ti tvoj programski jezik omogućava.

Pronađi jezik/paradigmu/način koji će ti pomoći da zavoliš programiranje. Potom nauči da mrziš programiranje (da ne bi celog života samo kodirao) i uđi u priču modelovanja, meta-programiranja/modelovanja, meta-meta-programiranja/modelovanja, metine-meta-meta-programiranja/modelovanja, ... da bi što manje programirao a što više razvijao softver.

Shvati da ćeš celog života učiti i pomiri se da tvoje znanje trenutno aktuelnih tehnologija neće ništa vrediti za 5, 10, 20 godina.

I zapamti da je potrebno oko 10 godina da bi naučio da programiraš.
__________________
Python Ambassador of Serbia
Petar Marić je offline   Odgovorite uz citat