Citat:
Originalno napisao Dragi Tata
За сада ми се допадају Робијев и Јабланов одговор. Него, баш ме занима шта мисле Дејан Топаловић, Дегојс и још пар људи који се не јављају.
|
Evo javljam se

Ejs ko da sam ja neki autoritet na podrucju baza podataka, pa da ti treba i moje misljenje hehehe
Iskreno, sa MySQL-om ne radim aktivno vec nekoliko godina

, jer zbog prirode posla sam prinudjen iskljucivo na Oracle bazu, tako da mogu samo za nju nesto reci...
Mi imamo kompleksan sistem, u kojem se koriste razne intranet i internet aplikacije, pocevsi od desktop aplikacija uradjenih u Delphiju i Visual Basicu, preko batch operacija (scheduler + sqlplus i sl.), pa sve do viseslojnih Java aplikacija (browser based: proxy, connection manager, application server).
Vjeruj mi da je tesko postici neko homogeno rjesenje, kojim bi se 100% sprijecio neki napad ili provala u sistem.
Ukratko, direktno u bazi koristimo parametrizovane procedure, redovno kontrolisem access logove (plus auditing svih SYSDBA komandi) i instaliram sigurnosne zakrpe (Critical Patch Update).
Java programeri koriste "sanitization" ulaznih podataka (dvojica od njih trenutno cak zavrsavaju master studij zasnovan na IT security podrucju) i nismo imali jos nijedan slucaj upada u sistem preko neke Java aplikacije.
Imali smo do sada 2 manja upada u sistem, tj. na web server, a za sve je bilo krivo nekoliko bugova u PHP-u, pomocu kojih je bio omogucen remote exploit. Nismo imali nikakve vece stete, osim par dana prekovremenog rada i izgubljenih zivaca. Zbog ta 2 slucaja je donesena odluka da se PHP u potpunosti izbaci iz sistema i da se svi buduci online projekti zasnivaju na Javi.
Eto, ne znam sta bih vise dodao na ovu temu ...