Citat:
Originalno napisao bluesman
Ja sam zagovornik ideje da kada nešto radiš prvi put - odmah predvidiš sve moguće scenarije (šta god je moguće predvideti) i tako projektuješ i sistem i kod, uključujući i optimizaciju.
|
Pa pitam te lepo, zašto veruješ PHP-u i MySQL-u, a ne veruješ frejmvorku? Jel veruješ Smartiju? Gde je tačno ta tvoja granica poverenja?
Citat:
Tu je opet novi problem: ti "poboljšaš" (pretpostavljam da to znači "prilagodiš svojim potrebama"?)
|
Pa pre svega sam mislio na prijavljivanje bagova i pečeva razvojnom timu. Vrlo je mala verovatnoća da su problemi na koje naiđeš samo tvoji. "Prilagođavanje svojim potrebama" ipak ulazi u nešto što frejmvorci obično podržavaju: npr. ActiveRecord u Railsu ima metod
find_by_sql, koji ti omogućava da zaobiđeš sve pogodnosti koji ti nudi ORM (znači cross-db kompatibilnost, parametrizovani upiti, sanitizacija SQL-a) i gruneš SQL kobaju direktno. Ta će metoda verovatno ostati u Railsu vo vjeki vjekov, nikakva nova verzija neće da je slomi.
Nema veze, odlutali smo sad u offtopic, ja mogu samo da kažem da me jako raduje činjenica da su (i) naši developeri skapirali da u frejmvorcima leži veliki potencijal, sve ih je više (a pretpostavljam i da su sve bolji i bolji) a jasno je da Railsu pripada dobar deo zasluga za to. Vidim da ni MS ne sedi skrštenih ruku, ASP.NET MVC je već u drugoj verziji, a na osnovu onog što sam video, struktura fajlova mu je maltene identična Railsu. Imitacija je najiskreniji stadijum laskanja.