Citat:
Originalno napisao mungos
Zaista nisam znao da je situacija sa PHP programerima ovoliko loša. Pa onda majku mu, zar je stvarno nemoguće da u Srbiji ne postoji adekvatan broj sposobnog kadra za ozbiljnije projekte, faktički mi onda realno nemamo šta više da pričamo o razvoju ebiznisa na ovim prostorima...
|
Ja mislim da je tu i problem. E-business i ne trebaju da razvijaju programeri. Problem je sto svako hoce da bude i programer i dizajner i manager i CEO i marketing expert, zato je toliko procentualno puno propalih vs uspesnih projekata u srbiji (u odnosu na sam volumen).
Moram da dodam i da ima dovoljno kvalitetnog kadra, ali daleko od onog broja kako se na prvi pogled cini. Drugi problem je sto nema dovoljno firmi koji bi da plate kvalitetan kadar i tu nastaje problem. Hoces da vozis dobar auto ali da ga platis kao yugo, to mozda moze sam u Srbiji, ali u svakom slucaju zavrsis sa yugom. Koliko para - toliko muzike.
Ja hocu da se rasteretim, i ne samo to, hocu da sirim business. Nadjem programera i obecam mu XXX eur platu + 200 eur bonus na kraju meseca ako zadovolji. Dam mu u sredu obican script da uradi - rok ponedeljak. U nedelju uvece ga nadjem u kaficu (nije mi od petka odgovarao na mailove niti na telefonske pozive) i pitam da li je zavrsio, a on mrtav 'ladan kaze "evo sada cu da idem da pocnem". E pa batice, ne moras ni da pocinjes onda. I sednem i provedem celu noc u nedelju / ponedeljak da bih uradio to.
A onda je posle 'ladno dosao i trazio mi ne samo platu nego i bonus 200 eur. Bilo je kao iz "maratonaca": Pa jesi mu dao? Jesam, ali po nosu...
Jednostavno, ne samo da nemas sa kim da radis, nego nemas ni u koga da se pouzdas. Da ne bude zabune, ne govorim o svima nego generalno - o vecini sa kojima sam ja imao kontakt.