Pogledajte određenu poruku
Staro 06. 03. 2010.   #42
DejanVesic
old school
Professional
 
Avatar DejanVesic
 
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Lokacija: Novi Beograd
Poruke: 448
Hvala: 21
70 "Hvala" u 46 poruka
DejanVesic će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
Originalno napisao leonl Pogledajte poruku
ja sam postavio pitanje kakvo kakvo ucesce SPC treba da ima u celokupnom drustvenom zivotu Republike Srbije a ti si odgovorio nikakvo. Taj odgovor je baziran na tvojim licnim stavovima i uverenjima i o tome mozemo da razgovaramo u podforumu opusteno gde bi se i izneli argumenti i za i protiv te tvrdnje a ne iznosenje teza tipa: "Crkva je organizacija sa ciljevima koji nikako nisu srodni sa ciljevima jednog građanskog društva" potkrepljeno sa: "to su stare stvari" i "gugluj malo".
Hm, izgleda da "gugluj malo" nije dovoljno i računa se u uvredu. Lepo pročitaj ponovo moj komentar.

Za slučaj da te mrzi, nema problema: http://en.wikipedia.org/wiki/Separat...urch_and_state

Ili, da budem još jasniji:

(1) Crkva (bilo koja crkva) ima interes da bude zastupljena što više u društvu i da ima što više vernika i time omogući sebi osnovna sredstva za dalji rast i razvoj (donacije i razna plaćanja, neoporezovana svakako) - nove crkve, kola za velikodostojnike, itd, itd.

(2) Vernici (bilo koje vere, pravoslavlje uključeno) dele samo jednu stvar: veru. To znači da ne dele ni klubove za koje navijaju, ne dele ni partije za koje glasaju, ma ni šta će ujutro obući. Takođe ne dele ni pogled na život i okruženje u kome žive (cene, inflacija, posao, itd itd). Zato verujem da Crkva ne bi bila dobar predstavnik ni svojih vernika u društvu.

(3) Društvo / država sa druge strane treba da obezbedi svim građanima (bez obzira na boju kože, veroispovest i slične stvari) što bolje uslove za život - zdravstvo, školstvo, posao, pa i slobodno vreme (koje možeš da provedeš u Crkvi ili u biblioteci, po izboru)

Nadam se da iz (1), (2) i (3) sledi tvrdnja da Crkva treba da bude odvojena od države.

Što se tiče "učešća" - niko ne sprečava Crkvu da iznosi svoje stavove po raznim pitanjima koja se postavljaju u društvu (što Crkva obilato i radi); jedino što država i vlast to ne treba da tretiraju kao preporuku već eto, još jedno mišljenje.
__________________
http://www.vesic.org | Blog: http://www.vesic.org/blog/ | Fina kolekcija programa: http://www.vesic.org/programi/
DejanVesic je offline   Odgovorite uz citat
"Hvala" DejanVesic za poruku: