Pogledajte određenu poruku
Staro 27. 03. 2010.   #42
zlukic
novi član
Na probnom radu
 
Avatar zlukic
 
Datum učlanjenja: 21.02.2009
Lokacija: Banja Luka
Poruke: 15
Hvala: 0
1 "Hvala" u 1 poruci
zlukic is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao ivanhoe Pogledajte poruku
treba napraviti razliku izmedju "sajta sa vestima" i sajta sa originalnim, autorskim textovima, koji nude analize, postavljaju pitanja i bave se pravim istrazivackim novinarstvom. To je koncept dobrih stampanih novina, i on se sigurno moze preslikati i na net i naplatiti.
Tu si u pravu. Samo da prosirim tvoju konstataciju. Nisu samo stampani mediji bavili se istrazivanjem i analizama. To su radili i drugi mediji. To je u stvari i srz svake dobre novinarske price, istrazivanje teme o kojoj se pise. To se preseljava i na internet.

Da bi jedan sajt koji ima novinarsku ekipu koja ga puni opstao mora da ubacuje i dosta smeca da bi ispunio formu i dobio efekat velicine. To se postize koristenjem agencija i prepisivanjem od drugih. Prepisivanje nije samo puko kopiranje nego obrada informacije u formi kakva je predvidjena za takav oblik. I mnoge agencije to rade i to se u novinarstvu tretira kao prihvatljivo. I to je nesto sto iziskuje rad novinara. Ono sto se mora prihvatiti je konstatacija da je novinarstvo zanat koji se uci i to treba platiti. Takvi sajtovi se izdvajaju od onih koji su samo puki sakupljaci informacija.

Citat:
Originalno napisao ivanhoe Pogledajte poruku
Ono sto je Murdoku problem je sto je on populista najgore vrste koji unistava profesionalni nivo novina koje kupi, ide na velike tiraze i senzacionalizam. E takav model je u ozbiljnom problemu jer taj (ne)kvalitet informacija nije mngoo razlicit od onoga sto moze da ponudi i bilo ko drugi na netu, i zato je on u tolikom problemu. WSJ je lako prodavati na pretplatu, ali sumnjam da ce neka druga njegova izdanja ici tako dobro...
U potpunosti se slazem sa tobom vezano za ove navode.

Ova galama koja se pravi oko naplate je samo njihovo nastojanje kako bi stvorili atmosferu i dojam neminovnosti da se informacije moraju kupovati. To je u biti jos jedna podvala koju prave krupne ribe kako bi nesto vise zaradili od moguceg.

NY Times je probao vise modela pretplate i svi su propadali. Na valu toga neki domaci mediji su krenuli tim putem i sve se zavrsilo sa velikim nista. Njih nigdje nema

U mediju u kome radim isto su htjeli da naprave slican model. Preuredjen je sajt za prodaju i ono sto su mudro postupili, poslusali su savjet da ostave dosta toga otvorenog. Nakon starta naplate posjeta je prepolovljena i ja sam morao da godinu dana raditi samo na tome kako bih povratio posjetu.

Izgubili smo dosta vremena, a drugi su nas pretekli. Od jednog dobrog sajta postali smo prosjecni. I sad osjecamo posljedice te avanture.

Sva sreca sto je povecana prodaja reklamnog prostora. Tako da ce mo vjerojatno tim putem ici u sljedecim inovacijama.
zlukic je offline   Odgovorite uz citat