Naravno da je trazenje posla prilicno tesko i da danas niko ne ceka nikoga, davno je bilo vreme kada ste se zaposlili i onda vas iznesu odatle

, mislim na to da su ljudi imali garantovan posao bez obzira sta radili i kako i koliko . A takvo stanje nas je i dovelo dovde gde jesmo.
Medjutim, mi ne bismo bili mi kada ne bi isli iz krajnosti u krajnost, odjednom sada mozete cuti kako firme u Srbiji "prate" tokove u svetu i da postaju konkurentne, da prelazimo na trzisnu privredu bla bla bla, a u sustini prema radnicima se odnose kao prema najvecoj stoci. Takodje je tuzno to sto isti ti koji se odnose prema radnicima u vecini slucajeva su ljudi koji su na razne nacine dosli do velikog novca (citaj. sverc, droga i ostala cuda) kupili firmu i odjednom se prave da poznaju sve i svasta, traze nekakve nebuloze od radnika a sami su kupili diplome raznih privatnih fakulteta u srbiji. U mestu kojem sam rodjen, predsednik opstine i njegov zamenik su redom konobar i kondukter, koji su kupili diplome nekog fakulteta i sada oni pripovedaju kako treba da se radi ili kako ne treba i seru se (izvinjavam se na izrazu) na diplome ljudi koji su do njih dosli casno i posteno iskljucivo svojim radom.
Tema koja se ovde provlaci je prilicno komplikovana, ziveti u Srbiji znaci pomiriti se sa time da se do posla dolazi prvo i osnovno po partijskoj liniji a zatim onda idu i sve vrste veza.
Smem li da iskoristim jedan primer? Ja sam upisao ekonomiju pre 5 godina, doticni je bio asistent na finansijama i clan G17+, evo posle 5 godina doticni je zamenik ministra finansija, ako neko ne zna pricam o gosp. Andjelicu cini mi se da mu je ime Goran ali nisam siguran. Naravno ja ne sporim njegovo znanje i skolovanje ali kada ga slusate kad prica na TV-u pomislili biste da je gospodin direktno sa Harvarda dosao a ne da je do pre godinu dve bio asistent na fakultetu.
Elem, kljucno je to da neko sa daleko vecim znanjem nego taj gospodin ne moze doci ni blizu te f-je vec se smuca po biroima rada, radeci sve i svasta nebi li mogao da zaradi koji dinar. I sada se postavlja pitanje? Sta je presudno kada se dobija posao u Srbiji? Ja vam iz primera znam da npr jos uvek i kod tih "privatnika" postoje sve vrste veza sto rodbinskih sto iz koristi da bi se dobio posao i sve dok bude tako dok se na ljude prvo bude gledalo iz koje su stranke, ko im je otac i majka, ko im je ovaj ko im je onaj nece biti nikada bolje u Srbiji.
Malo sam prosirio pricu ali zaista je tako, citajuci oglase svuda se trazi iskustvo i dolazi se do zacaranog kruga, da ti sa zavrsenim drzavnim fakultetom objektivno nemas iskustva a danas niko nece ni da te pogleda ako nemas iskustva.. I na kraju sta raditi i gde se zaposliti????