Pogledajte određenu poruku
Staro 11. 03. 2006.   #119
voya69
novi član
Na probnom radu

Datum učlanjenja: 11.03.2006
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
voya69 is on a distinguished road

<Citat>

("Sl. glasnik RS", br. 24/01 i 80/02)
Z A K O N
O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA

Član 107.

Obveznik koji ostvaruje zarade i druge prihode iz inostranstva, kod diplomatskog ili konzularnog predstavništva strane države, odnosno međunarodne organizacije ili kod predstavnika i službenika takvog predstavništva, odnosno organizacije, dužan je da u roku od osam dana od dana kada je primio zaradu ili drugi prihod sam obračuna i uplati porez po odbitku po odredbama ovog zakona, ako porez ne obračuna i ne uplati isplatilac prihoda.
Ako porez iz stava 1. ovog člana obračuna i uplati isplatilac prihoda, obveznik je dužan da nadležnom poreskom organu dostavi potvrdu da je porez obračunat i plaćen, u roku od osam dana od dana kada je primio zaradu ili drugi prihod.
Nadležnost poreskog organa iz stava 2. ovog člana određuje se prema mestu prebivališta obveznika.

<Kraj citata>

<Citat>

("Sl. glasnik RS", br. 24/01, 80/02 i 135/04)
Z A K O N
O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA

Član 107.

Obveznik koji koji ostvaruje zarade i druge prihode u ili iz druge države članice, odnosno druge države, kod diplomatskog ili konzularnog predstavništva strane države, odnosno međunarodne organizacije ili kod predstavnika i službenika takvog predstavništva, odnosno organizacije, dužan je da sam obračuna i uplati porez po odbitku po odredbama ovog zakona, ako porez ne obračuna i ne uplati isplatilac prihoda.

Obavezu obračuna i plaćanja poreza u skladu sa stavom 1. ovog člana, obveznik poreza ima i u slučaju ako porez po odbitku ne obračuna i ne uplati drugi isplatilac, kao i ako prihod ostvari od lica koje nije obveznik obračunavanja I plaćanja poreza po odbitku.

U slučaju iz st.1. i 2. člana, obveznik je dužan da sam obračuna i uplati porez i da nadležnom poreskom organu dostavi poresku prijavu o obračunatom i plaćenom porezu najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je primio zaradu ili druge prihode.

Nadležnost poreskog organa iz stava 3. ovog člana određuje se prema mestu prebivališta obveznika.

Obrazac poreske prijave iz stava 3. ovog člana propisuje ministar finansija.

<Kraj citata>

Ovde imate jedan isti clan iz prvobitnog Zakona o porezu na dohodak gradjana (vazio od jula 2001) I isti taj clan iz istog zakona nakon njegovih izmena I dopuna (izmenjeni I dopunjeni zakon vazi od 1 januara 2005)

Obratite paznju na drugi stav u clanu 107 izmenjenog Zakona, koji je ubacen.

Scenario je poznat: Sedim u Beogradu, radim za stranu firmu koja nema predstavnistvo I nije registrovana u Srbiji, zaradu mi swift-uju iz inostranstva na moj devizni racun.

Pitanje glasi: koji porez placam?

a) Godisnji porez (prema potvrdi iz banke o deviznom prilivu, samo 10% preko famoznih 1.200.000 dinara I nista vise (prijava ppdg-5).
b) Mesecni porez po odbitku (20% na svaku uplatu u roku od 15 dana (obrazac pp-opo) plus godisnji porez iz gornje tacke.
voya69 je offline   Odgovorite uz citat