Pogledajte određenu poruku
Staro 18. 08. 2010.   #27
Extreme doo
novi član
 
Datum učlanjenja: 17.08.2010
Lokacija: Beograd
Poruke: 1
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
Extreme doo is on a distinguished road
Default

Pišem u ime firme Extreme doo, kao menadžer prodaje i osoba odgovorna za komunikaciju sa predstavnicima kompanije Eset za Adrijatik regiju. Obzirom da veoma cenim ovaj forum, želim da zvanično prokomentarišem navode gospodina Ninoslava Stecka i demantujem netačne navode i paušalne ocene koje sam imao prilike da pročitam u postovima iznad.

Naš e-mail, koji je predmet pisanja našeg partnera, je već 6 godina standardan način komunikacije u Eset distributivnom kanalu prema svim krajnjim korisnicima i partnerima u Adrijatik regiji sa ciljem da informiše krajnje korisnike i partnere o približavanju datuma isteka usluge antivirusne zaštite. Putem e-maila se istovremeno i automatizovano obaveštavaju krajnji korisnici i partneri, što se može videti u prenesenom tekstu našeg obaveštenja. Inače ovaj vid komunikacije praktikuju svi ugledni proizvođači i distributeri softvera koji proaktivno brinu o svojim korisnicima.

Gospodin Stecko, verujem slučajno, nije pomenuo da je isto obaveštenje dobio i na svoj korporativni e-mail koji je ostavio kao primarni za komunikaciju, prilikom registracije u našoj bazi poslovnih partnera. Takođe, prošle godine smo na isti način komunicirali prilikom prve obnove iste licence za njegovog korisnika, na vreme obavestili sve učesnike u prodajnom lancu, uspešno obnovili licencu, a SteCom dobio svoju dogovorenu proviziju. Ne vidim razliku zašto je tada to bilo prihvatljivo, a sada nije. Inače, ovo je jedina korporativna licenca koju je SteCom prodao uopšte za dve godine. Na taj način nismo „preskočili“ uspostavljeni prodajni kanal te je njegova ocena krajnje paušalna i čini mi se tendenciozna.

Eset distribucija u regionu je striktno ugovorena sa uglednim IT kompanijama koje poseduju infrastrukturne i stručne kapacitete da organizuju i vode ovakav ozbiljan i odgovoran posao na tržištu. Kao posledica tog koncepta tržište je uređeno i bezbedno za krajnje korisnike i partnere u prodaji, te ništa nije prepušteno slučaju, kao što se ovde želi predstaviti. Žao mi je ako pojedincima u našoj industriji više odgovara siva zona, lov u mutnom, zaobilaženje ovlašćenog prodajnog kanala i sl. jer u slučaju Eseta to definitivno nije moguće.

Kvalitet našeg servisa prema korisnicima i partnerima za dalju prodaju, između ostalog i ovakvog vida informisanja, je izuzetno visoko ocenjen, što pokazuju i brojne pohvale iz velike mreže partnera, kao i Esetovo priznanje za postignute rezultate i brigu o korisnicima u vidu zlatnog partnerskog statusa!

Obaveštenje o isticanju licence šaljemo svim korisnicima i partnerima na našem tržištu bez obzira na tip licence, veličinu infrastrukture i način prodaje, jednom godišnje! E-mail obaveštenje je samo prvi korak u procesu komunikacije sa partnerom i korisnikom sa ciljem da se obnova licence uspešno okonča. Prilikom obnove prednost uvek ima partner koji je inicijalno prodao licencu, izuzev u slučajevima kada partnerska firma iz nekog razloga više ne postoji ili je prekinula saradnju sa krajnjim korisnikom Eset softvera. To je naša ugovorna obaveza kao Eset zlatnog partnera!

Skrećem pažnju čitaocima da licenca za korišćenje antivirusnog softvera nije roba, i da se kao takva ne može prodavati anonimno, nego se radi o dozvoli za korišćenje softvera-usluge čiji su uslovi precizno definisani u ugovoru o korišćenju softvera za krajnjeg korisnika (EULA). Obzirom da je u pitanju ugovor, mora postojati i jasno označena druga strana – korisnik, sa punim generalijama i kontakt podacima. To je razlog zbog koga se kod krajnjih korisnika i partnera insistira na davanju punih i istinitih podataka o krajnjem korisniku Eset softvera. Ni jedna Esetova licenca ne može biti izdata niti aktivirana bez istinitih podataka o krajnjem korisniku. Dokaz je formular za aktivaciju za krajnje korisnike na Esetovoj lokalizovanoj Veb stranici www.nod32adria.com/srbija

Ukoliko partner npr. SteCom želi uslužno da instalira Esetov proizvod na računar svog krajnjeg korisnika, potrebno je da u korisnikovo ime ostavi tačne podatke jer softver nastavlja da koristi korisnik a ne SteCom koji pruža uslugu instalacije, zar ne? U ovako definisanom odnosu, Extreme i Stecom su posrednici u naplati usluge korišćenja antivirusne zaštite između Eseta kao davaoca licence i krajnjeg korisnika softvera.

Moram da skrenem pažnju i na primer u kome se navodi „javna ustanova“ kojoj je SteCom instalirao Esetov antivirusni proizvod, ali u kontekstu neispravnog informisanja krajnjeg korisnika i direktnoj finansijskoj šteti koja im je tom prilikom naneta. Eset svim ustanovama tog tipa daje 50% popusta na cenu licenci što je Stecom izgleda zaboravio da saopšti i prodao duplo skuplje komercijalne licence.

Hteo bih da zaključim time da posebno ne odobravam senzacionalizam koji ovde provejava, iznošenje paušalnih ocena i „ekspertskih“ tumačenja zakona i dobre poslovne prakse od strane uglednih članova foruma koji su očigledno zasnovani na nekompletnim informacija, nepoznavanju realnosti i ugovornih obaveza između učesnika u Esetovom partnerskom kanalu, a posebno ne odobravam insinuacije na račun poslovanja firme Extreme doo.

Na kraju, zahvaljujem se učesnicima koji su ostavili konstruktivne predloge i pokušali realno da sagledaju problematiku ali i pozivam sve čitaoce da mi se lično jave za sva pitanja ili komentare koji se tiču poslovanja firme Extreme doo i Esetovog partnerskog kanala jer smatram da forum ovog tipa nije mesto gde se rešavaju poslovni izazovi.

Velibor Simikić, Menadžer prodaje
e-mail: velibor-et-extreme-dot-rs
Extreme doo je offline   Odgovorite uz citat