Pogledajte određenu poruku
Staro 31. 08. 2010.   #467
Paranoia
novi član
 
Datum učlanjenja: 31.08.2010
Poruke: 2
Hvala: 0
2 "Hvala" u 2 poruka
Paranoia is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao f14Tr0n Pogledajte poruku
Nisi procitao zakon... Tebi je kao drzavljaninu Republike Srbije i zabranjeno da se kladis u stranim kladionicama (online), igras poker, bingo, rulet...
Moze li citat iz Zakona gde se to vidi? Pogledao sam, nisam nasao apsolutno nista sto govori da je rezidentima Srbije zabranjeno online kladjenje (ili bilo koji vid online igranja na srecu).. najblize je bilo sto se u clanu 10. Zakona o igrama na srecu navodi:
'Član 10.
Zabranjeno je priređivanje i učestvovanje u igrama na sreću suprotno odredbama zakona, kao i:
1) učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu, za koje se ulozi plaćaju na teritoriji Republike;
2) prikupljanje uloga u Republici za učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu;'
...............
Ali, u istom clanu, pretposlednji stav kaze:
'Izuzetno od stava 1. ovog člana, dopušteno je držanje srećki i tiketa (listića) inostranih igara na sreću radi ličnog učestvovanja u igri na sreću, ako su ulozi uplaćeni u inostranstvu.'

Gde spada internet? Sta je internet? Pod teritorijom Srbije u smislu interneta se smatra sta? Domen .rs? Da je sajt hostovan u Srbiji? Ako se ovo gore moze protumaciti da je zabranjeno npr. skupljanje kesa i uplata na (bilo koju vrstu) igre na srecu koja se organizuje u inostranstvu, nema problema.. Gde spadaju kartice, tj. online uplata preko istih? Isto se vode pod teritoriju Srbije? Npr. ako karticom placas na racun ino-kladionice, smatra se da to radis iz Srbije pa time krsis zakon? Ok.. A sta ako novac saljes sa moneybookers-a na primer? Moneybookers se ne moze svrstati pod teritoriju Srbije; a isto tako Moneybookers nije ni banka - vec jedan od najvecih online payment sistema na svetu, za transakcije elektronskog novca. Novac na MB mozes poslati preko svoje kartice, sa svog bankarskog racuna, ali isto tako mozes da dobijes od bilo koga, po bilo kom osnovu (mnogi sa ovog foruma verovatno imaju i saradnju sa fizickim ili pravnim licima koja im salju novac na MB) - ako takav novac uplatis online na ino igru na srecu, ne vidim gde krsis zakon. Samo da ne bude zabune - ne vidim da se uopste krsi ni u gore pomenutim slucajevima - internet igre na srecu treba prvo zakonom regulisati, da bi mogle biti zabranjene za igrace.. pojam interneta u nasem Zakonu poceo je da se pojavljuje poslednjih godina (konacno), ali i dalje smo prilicno spori/jadni.

Oni koji dobijaju novac na svoje bankarske racune putem ino-doznaka, znaju da u slucaju iole 'ozbiljnije' cifre kod (velike vecine) nasih banaka treba popuniti obrazac kojim dajes izjavu vezanu za osnov priliva (banci je takvo nesto neophodno zbog knjizenja/sifre sa jedne, i sigurnosti sa druge strane).. Kod nekih banaka se koristi slobodna forma, kod nekih se zaokruzuje jedna od vise ponudjenih opcija - medju njima su uvek i 'igre na srecu' - da je zabranjeno, zar bi postojalo kao opcija? U slucaju dobitaka od igara na srecu koji su preko 15k rsd, predvidjeno je da se placa i 20% poreza na osnovicu umanjenu za 20% (spada u tzv. ostale prihode, kad sam poslednji put proveravao, nisu se placali doprinosi za PIO i zdravstveno, plus dobijeni iznos ne ulazi u godisnji dohodak gradjana)

Dalje, sto se tice kaznenih odredbi za gore navedene stavove (za fizicka lica), one cak ni ne postoje (bar ih nisam mogao naci).. E sada, da ne bi dalje isao u off-topic, sto se tice nelegalnog priredjivanja igara na srecu - propisano je od 6 meseci do 3 godine zatvora (clan 97. 'Ko bez dozvole, odobrenja ili saglasnosti nadležnog organa priređuje igre na sreću, kazniće se za krivično delo kaznom zatvora od najmanje šest meseci do tri godine.'); ali zaista ne vidim kako se tu mogu ubaciti Kragujevcani o kojima se ovde pise (ako sam dobro shvatio optuznica se odnosi bas za to - nelegalno organizovanje igara na srecu preko pomenutih sajtova)... Na samim sajtovima (btw kako ti sajtovi uopste spadaju pod teritoriju Srbije? ovde izgleda svako moze da tumaci zakon kako mu volja) koji su spomenuti nije postojala mogucnost kladjenja, mogucnost otvaranja racuna i uplate novca (makar je nisam nasao kada sam pregledao sajtove u vreme kada je vest objavljena), sajtovi su pre svega bili informativnog (i delom edukativnog) karaktera.. postojao je na njima poprilican broj linkova ka stranim online kladionicama; pa je mozda prekrsen ovaj deo clana 10. Zakona o igrama na srecu, gde se kaze da je zabranjena: '3) prodaja, ustupanje, izdavanje, oglašavanje i svako drugo predstavljanje inostranih srećki i tiketa (listića) za igre na sreću na teritoriji Republike;".. Zar se link ka sajtu strane kladionice smatra oglasavanjem inostrane srecke/tiketa? Strana kladionica je firma, i u ovom slucaju moze se samo raditi o reklamiranju firme koja se bavi organizovanjem igara na srecu.. Uz to, ako to nije dozvoljeno - otkud reklame za razne ino kladionice po raznim domacim TV kanalima, otkud reklamni panoi na mecevima nasih fudbalskih i kosarkaskih klubova; otkud reklame po novinama (uz dodelu vaucera)? O broju sajtova sa istom tematikom na nasim prostorima bolje da i ne govorim - ima ih sigurno preko 100.

Zaraditi toliko novca (koliko je navedeno kada je vest objavljena) za par godina od affiliate marketinga je prilicno tesko, potrebno je izuzetno znanje, strpljenje i mnogo ulozenog rada/truda. Ako su Kragujevcani radili jos nesto (sto nije objavljeno ili nije dostupno javnosti), i na neki drugi nacin 'organizovali' ljude da uplacuju na to i to mesto, od cega bi oni imali taj i taj deo, mozda bi i mogao da shvatim ovu pricu.. Ali za sada, sve ovo deluje prilicno jadno i sumorno, od samog pocetka... nacin na koji su mediji preneli vest je bio uzasan, apsolutno porazavajuci - bruka i sramota za Srbiju, za novinarstvo (toliko gresaka i gluposti u jednom tekstu koji je prepisivan, i trka za sto senzacionalnijim naslovima), a ugled/reputacija tih momaka je unisten pre nego sto su i osudjeni (zar nam je drustvo doslo u situaciju da treba da se dokazuje nevinost a ne krivica?!).

Moram da priznam da mi (kao jos nekom od prethodnih post-era) nije bas najjasnije zasto porodica i njihovo drustvo cute (procitao sam ono sto je jedan od clanova porodice napisao na nekoj od prethodnih stranica, ali prica sa advokatima i njihovim savetima zaista deluje cudno - pa ljudi su 6+ meseci u zatvoru a da nisu ni osudjeni, znate i sami sta to moze da ucini coveku ako na kraju i izadje uz oslobadjajucu presudu); isto tako - sta se desava sa radnicima firme koju imaju (ako sam dobro shvatio, optuzeni imaju u Kragujevcu firmu koja se prevashodno bavi izradom softvera - na istu se vodi desetak zaposlenih; sama firma nema veze sa sajtovima koji se pominju u optuznici, ali verujem da su radnici bili upoznati i sa radom na pomenutim sajtovima).. Obe strane cute (s tim da je sasvim normalno da ovi sto tuze - cute), a na ovom forumu topic od 450+ postova i 40k+ view-ova..

Uh, preterah ga sa pisanjem. Na temu cu se verovatno vratiti samo kao pasivan citac, dosta je bilo kuckanja... Ako momci nisu krivi - zelim im sve najbolje; tj. ako je u pitanju samo zarada od affiliate marketinga, onda je ovo jedna horor prica.

Pozdrav!
Paranoia je offline   Odgovorite uz citat
"Hvala" Paranoia za poruku: