Pogledajte određenu poruku
Staro 09. 09. 2010.   #1
smarkovic
Slobodan Marković
Qualified
 
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Lokacija: Beograd
Poruke: 153
Hvala: 67
86 "Hvala" u 30 poruka
smarkovic će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za smarkovic
Exclamation Mapiranje prepreka za razvoj e-trgovine

Kao što možda (ne)znate, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Ministarstvo trgovine i usluga uspostavili su dosta dobru saradnju tokom proteklih nekoliko meseci o povodu rada na novoj Strategiji razvoja informacionog društva u Srbiji, koja je predvidela usvajanje akcionog plana za uklanjanje prepreka za e-trgovinu. Ova strategija usvojena je tokom leta na Vladi, što znači da imamo zeleno svetlo za nastavak akcije

Okvirni plan tokom narednih par meseci je da MTID i MTU naprave što detaljniju/jasniju mapu prepreka za razvoj e-trgovine u Srbiji, kako bi svima postalo jasnije šta su najveći problemi, koja regulativa treba da se menja/dopunjava, ko je za taj posao nadležan/odgovoran, koliko je vremena/para potrebno, koji su prioriteti itd.

U okviru ovog procesa potrebna nam je Vaša pomoć, posebno imajući u vidu da se ovaj forum u značajnoj meri bavi temama e-trgovine i da se na njemu okupljaju oni koji od toga žive (ili bi voleli da mogu da žive)

Osnovne grupe pitanja su:

1. Sa kojim problemima se suočavaju trgovci i pružaoci usluga u procesu prodaje roba i usluga (kako u veleprodaji, tako i u maloprodaji):
- na domaćem tržištu, domaćim fizičkim i pravnim licima
- u inostranstvo (izvoz), stranim fizičkim i pravnim licima

2. Sa kojim problemima se suočavaju krajnji kupci, domaća fizička i pravna lica kada kupuju robu i usluge:
- od domaćih trgovaca i pružalaca usluga
- od inostranih trgovaca i pružalaca usluga

3. Koji su to drugi problemi koji usporavaju, ograničavaju ili na drugi način štetno utiču na brži razvoj e-trgovine, na primer u oblastima:
- pružanja/korišćenja infrastrukturnih usluga (ISP, hosting itd)
- ugovornih odnosa (osiguranja, reklamacije, garancije itd)
- administrativnih procedura: registracije firme, vođenja knjigovodstva, obračunavanja poreza itd.
- finansijskog poslovanja (načini plaćanja, domaći i strani payment provajderi itd)
- logistike/dostave

Idealno bi bilo da u ovoj temi imamo samo poruke koje se bave što preciznijim identifikovanjem problema, a eventualnu diskusiju o problemima premestimo u neku drugu temu.

Pošto znam da je na ovom forumu u prošlosti bilo dosta diskusija koje su se vodile na temu raznih prepreka za e-trgovinu, bio bih vam vrlo zahvalan (naročito moderatorima) ako biste u ovoj temi poslali linkove na te teme ili direkne linkove na individualne poruke koje opisuju neki problem.

Takođe, pravilo je: što preciznije - to bolje. OK je da opišete slobodnim stilom šta vas 'boli', ali bi još korisnije bilo ako možete da navedete koji zakon/pravilnik ili koji član zakona/pravilnika je uzrok problema, koja institucija sprovodi neku problematičnu proceduru itd.

Naravno, slobodno pošaljite i opise svih eventualnih nedoumica u vezi sa e-trgovinom koje vam zagorčavaju život ili u praksi dovode do toga da se regulativa nekonzistentno primenjuje (takva situacija često nastaje kada neko pitanje nije zakonom regulisano ili je regulisano tako da ostavlja prostor za različitu interpretaciju od slučaja do slučaja/opštine do opštine itd).

Ako biste nešto želeli detaljnije da elaborirate ili pošaljete neki veći attachment, moj email je slobodan.markovic@mtid.gov.rs i raspoložen sam za prijem tona papira

Takođe, biće prilike da se uskoro vidimo uživo i popričamo na ovu temu na predstojećem DPT roštilju http://bit.ly/aIsKuU (Beograd), BlogOpenu www.blogopen.rs (Novi Sad), konferenciji eTalk www.etalk.rs (Subotica) i BizBuzzu www.bizbuzz.rs (Niš). *** Obratite pažnju da priča uživo NIJE ZAMENA za notiranje problema u pisanom obliku u ovoj temi ***

I na kraju, ja se lično ne sećam da je neka državna institucija skoro pitala ljude koji se bave e-trgovinom "Šta država treba da učini za Vas", pa mislim da je ovo zlatna prilika koju svakako treba iskoristiti

Hvala unapred i pozdrav,
Sloba
smarkovic je offline   Odgovorite uz citat
3 članova zahvaljuje smarkovic za poruku: