Pogledajte određenu poruku
Staro 20. 09. 2010.   #58
vidak
Banned
Expert
 
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Poruke: 458
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
vidak is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao Markok Pogledajte poruku
Gde smo sada? Mislim da od toga treba početi.

Da li je danas, u Srbiji, kao sitan preduzetnik moguće razviti e-shop za npr prodaju neke robe i tu robu naplaćivati sa kartice a isporuku vršiti poštom u zemlju ili inostranstvo? Da li moguce privredno društvo legalno u Srbiji koristi usluge kompanija poput 2checkout za prodaju robe u Srbiji? Šta su prepreke?
Osnova stvaranja profita većeg od "nultog" se zasniva na stvaranju barijera za ulazak novih igrača na određeno tržište čime se narušava tržišna ravnoteža u korist povećanja profita a zarad smanjenja raspoloživog dohotka.

Kada kažeš mali preduzetnik, to ne znači da je mali preduzetnik nesposoban. Naprotiv, e-trgovina omogućava malim i fleksibilnim kompanijama učešće na tržištima koja im ranije nisu bila dostupna. Time koncept e-trgovine dovodi do pomeraja barijera sa finansijskih na know-how što defakto ugrožava kompanije tipa "cigla i malter".

Kako je Srbija tržište na kome dominiraju monopoli, oligopoli i kartel udruživanja, postavlja se pitanje zašto bi domaćim finansijskim moćnicima bilo u interesu uvođenje e-tgovine kada njihove kompanije ne poseduju odlike za uspešno učešće u e-trgovini? NIti imaju know-how, niti imaju adekvatne ljudske resurse niti u njihovim sistemima postoji volja za tržišnom transformacijom. Zato je većina učesnika na ovom forumu nezadovoljna trenutnim stanjem koje će se promeniti u skladu sa poslovnom pitalicom "Kada ćete prestati da vodite ljubav sa gorilom od 100 kila?" Pa tek onda kada gorila to odluči!

@Markok tvoj post sam iskoristio da bih obrazložio ranije kvazi pozitivističke stavove, prepune neutemeljenog optimizma, protkane dobrim namerama a koje nisi ti ostavio
p.s. nešto ođe nema "treba da" i sličnih konstrukcija, zar ne?

Poslednja izmena od vidak : 20. 09. 2010. u 20:43.
vidak je offline   Odgovorite uz citat
2 članova zahvaljuje vidak za poruku: