Pogledajte određenu poruku
Staro 14. 03. 2006.   #142
voya69
novi član
Na probnom radu
 
Datum učlanjenja: 11.03.2006
Poruke: 14
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
voya69 is on a distinguished road
Default

Da, ali u slucaju pravnih lica (firme i preduzeca), koje imaju svoj PIB, gde rade fizicka lica sretnici zaposleni po osnovu radnog odnosa i koji imaju platu preko 1200000 dinara. Njihove poreze placa firma, a oni ko oni godisnji porez. Evidenciju o isplacenim platama, porezima i doprinosima pravna lica (PIB-ovci)dostavljaju poreskoj upravi, te potonja lako moze da identifikuje i pozove gore pomenute srecnike - fizicka lica radi placanja godisnjeg poreza.

Tvoj slucaj je drugaciji. Firmu nemas, ni PIB, ti si fizicko lice. Prema tome, ne mogu da tvrdim, ali mislim da u proteklom periodu banke isplatioci nisu imale obavezu da potvrdu o prometu na tvom privatnom racunu ispostavljaju
poreskoj upravi.

Ako je to tako, onda je u tvom slucaju (fizicko lice freelancer) odluka o tome da prijavis godisnji porez tvoja dobrovoljna odluka. To opet ne znaci da ne treba da prijavis godisnji porez na dohodak gradjana. Naprotiv. Po meni, to je sasvim ok. I tata bi sine. Ali nije likvidan toliko.

Naravno, sutra moze poreska uprava da nalozi bankama da pocnu da izvestavaju o prometu na privatnim racunima njihovih klijenata (fizickih lica). Slazes se da je to silan posao, more informacija i besprekorna baza podataka.... Sto se ne moze uspostaviti za nedelju dana. Ali moze (kao u UK). Jednog dana.
voya69 je offline   Odgovorite uz citat